В последните 15-20 години се забелязва едно разделение на ученици

...
В последните 15-20 години се забелязва едно разделение на ученици
Коментари Харесай

Сава Гроздев: Много ученици ходят на допълнителни уроци и това влияе на резултатите по математика

В последните 15-20 години се вижда едно разделяне на възпитаници и учители. Най-голямата група са елементарните възпитаници и учители. Над тях има към този момент огромна група възпитаници, които вървят постоянно на школи и уроци. Там се сътвори група елитни учители...Това сподели в предавенето „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ професор Сава Гроздев, учен на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) във връзка рекордно високите резултати на матурите по математика. Според него това се дължи точно на спомагателната извънкласна подготовка.
„ Тази година в „ Европейско кенгуру “ участваха 45 000 възпитаници от първи до 12-и клас, 9000 първокласници от цялата страна. Ако един випуск в първи клас е сред 50 и 60 хиляди възпитаници, 9000 да вземат участие в едно такова елитно съревнование, това е огромна група. В съпоставяне с минали години тази група се усилва. Тази година са два пъти повече участниците. Това не може да не се отрази и върху самите резултати, които са на матури, изпити и по този начин нататък “.

Анализът на Гроздев демонстрира, че дилемите на тазгодишните изпити са били „ напълно мъничко по-лесни “ от миналогодишните. Според него външното оценяване би трябвало да дефинира дали са изпълнени съответни минимални стандарти и да служи по едно и също време за оценяване и на учителите. В Япония учителката изяснява една задача и не минава на идната, до момента в който не се убеди че всички възпитаници в класа на са я  разбрали, даде образец той. В момента на децата се постанова да вървят на уроци за матурите, тъй като се дават несъответствуващи задания.

„ Не може да се дава на външно оценяване в 7 клас задача, която е за в допълнение построение и могат да решат единствено хора, които са ходили на олимпиади. Външното оценяване би трябвало да прави оценка стандартите – това, което се изисква да бъде усвоено в учебно заведение и учителите би трябвало да се стремят точно тези задания да бъдат усвоени “.

Елитните учители, които приготвят състезатели, получават положителни заплати. Ако децата желаят да вървят по надпревари и олимпиади, те няма по какъв начин да минат без уроци, тъй като не могат да получат такава подготовка в учебно заведение, безапелационен е ученият. Обикновените възпитаници не е нужно да вървят на уроци, в случай че в учебно заведение се ревизира дали са усвоени знанията по стандарт.

„ Не може приключил приблизително обучение да е възможно да не може да събере една втора и една трета и да каже, че това са две пети “.

Гроздев разкритикува като липса на професионализъм постоянната поява на сбъркани условия на дилемите в другите типове изпити.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР