В Португалия гласуват предсрочно днес на президентските избори, насрочени за

...
В Португалия гласуват предсрочно днес на президентските избори, насрочени за
Коментари Харесай

В Португалия гласуват предсрочно на президентски избори

В Португалия гласоподават предварително през днешния ден на президентските избори, планувани за 24 януари, съобщи Франс прес.

Рекорден брой гласоподаватели са се записали да упражнят авансово правото си на избор - три дни откакто в страната влезе в действие втори общ локдаун за ограничение на разпространяването на новия ковид.

В столицата Лисабон, малко след отварянето на изборните секции се образуваха опашки от искащи до гласоподават. Избирателите с маска на лицето се опитваха да съблюдават над един метър физическа отдалеченост.

Общо близо 247 хиляди португалски гласоподаватели са подали заявление за предварително гласоподаване на президентските избори, против малко повече от 56 хиляди на последните парламентарни избори - през 2019 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

От петък в Португалия бе въведен втори общ локдаун, на фона на ускоряването на разпространяването на новия ковид, сложило лечебните заведения в страната под напън.

Вчера здравните управляващи оповестиха за рекордните близо 11 хиляди нови инфектирани и 166 умряли за едно денонощие, напомня Агенция Франс Прес. С това общият брой на случаите на ковид в Португалия - страна с население от малко повече от 10 милиона души - приближава 540 хиляди. 8709 индивида са умряли.

Двама министри от социалистическото държавно управление дадоха позитивна проба за ковид през последните дни.

Седем претенденти вземат участие в президентските избори в Португалия. Проучванията на публичното мнение предвиждат, че президентът Марселу Ребелу де Соуза, представител на десноцентристката съпротива, ще бъде избран отново още на първия тур идната неделя.

В Португалия президентът има право на не повече от два поредни петгодишни мандата. Президентът има най-вече церемониални функционалности, само че играе ролята на съдия при политически рецесии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР