В Португалия броят на новозаразените спадна, но съответно е намаляла

...
В Португалия броят на новозаразените спадна, но съответно е намаляла
Коментари Харесай

Как Португалия победи британския вариант на COVID-19 и на каква цена

В Португалия броят на новозаразените спадна, само че надлежно е намаляла и готовността на популацията да съблюдава разпоредбите. Да вземем да вземем за пример обичайното целуване на кръста по време на предвеликденските процесии. На архиепископ Хорхе Ортига непрекъснато му се постанова да припомня, че и тази година светата традиция остава неразрешена.

" Всичко, което носи даже и минималната опасност от болест, би трябвало да се анулира ", написа Ортига в писмо до вярващите католици.

Португалия си завоюва огромно почитание, откакто с дисциплинираност и поредност съумя да смъкна седмичната заболеваемост, основно с английския вид на вируса, от 878 на под 30 нови инфекции на 100 хиляди души. Локдаунът обаче остава до Великден: португалците нямат право да напущат региона по местоживеене, в случай че отиват на работа, пазарят храна или имат потребност от доктор. Полицията управлява строго, в това число с хеликоптери, написа " Ди Велт ".

Предстои ли четвърта вълна?

Експертите обаче към този момент бият паника за времето след отпадането на рестриктивните мерки.

" Португалия не е застрахова от четвърта вълна ", предизвестява епидемиологът Мануел Кармо Гомес, представен от " Ди Цайт ". - " Ако стартираме да разхлабваме ограниченията, болестите неизбежно ще се усилят. "

И генералната директорка на държавното опазване на здравето Граса Фрейтас призна, че в идващите месеци Португалия може да преживее още една пандемична вълна. На което надали ще попречи и настоящата имунизационна акция, в която дотук са имунизирани малко над 5 проецнта от популацията на страната.

През миналите 12 месеца в Португалия над 16 700 души починаха от или с зараза от Ковид-19. Затова държавното управление на министър-председателя-социалист Антониу Коща подхожда доста внимателно към разхлабването на рестриктивните мерки. След детските ясли, главните учебни заведения, фризьорските салони, книжарниците и библиотеките, от 5 април още веднъж ще тръгнат на учебно заведение на смени и децата от пети до девети клас. Освен това могат да отворят музеите и магазините с повърхност до 200 кв.м., а заведенията за хранене могат да обслужват навън до четирима души на маса. Ще бъде позволен още веднъж и спортът навън за до четирима души.

Две седмици по-късно биха могли, наред с другото, да отворят порти и гимназиите и университетите, както и кината и театрите, а от началото на май вътре в заведенията ще могат да сядат и до шестима души.

Търпението на хората е изчерпано

На доста от десетте милиона португалци обаче не им се чака толкоз дълго - те са изтощени от рецесията с ковид. Не стачкуват шумно като в Нидерландия, само че желаят повече независимост, упрекват медиите в неистина и желаят " Нюрнбергски развой " за носещите отговорност политици.

В съпоставяне с първия локдаун отпреди година готовността за съблюдаване на разпоредбите е намаляла с една трета, споделя ректорката на Университета за публично опазване на здравето Карла Нунеш. Паралелно с пандемията нараства и безразличието на хората - даже и във връзка с рисковете, които заплашват живота им. Такава наклонност се следи през последните 12 месеца в страната. Отделно от това доста фамилии са обезверени. През 2020 година страната трябваше да има уравновесен бюджет, само че пандемията промени всичко. Основните браншове, на които се разчита за растежа - туризмът, износът и вложенията в недвижими парцели, изпаднаха в тежка рецесия. Брутният вътрешен артикул спадна с 10 %, а безработицата внезапно се усили.

В момента без работа са 432 000 души, като толкоз доста са били за финален път през 2017 година. Държавата подкрепя предприятията и частните семейства, единствено през януари и февруари за тази цел са били отпуснати един милиард евро - повече, в сравнение с за цялата 2020-а. Но все пак хората бедстват.

Новите небогати на Португалия

Наталия Аруноза работи в център за бездомни в Порто. Броят на порциите, които се оферират в този център седмично, се е утроил - от 200 на 600. Особено обезпокоителен е броят на " новите небогати " - търговски представители, на които към този момент никой не отваря вратата си; чистачи, от които няма потребност, тъй като хората работят от вкъщи; актьори и даже юристи.

" Досега хората се оправяха някак, само че вторият корав локдаун ги унищожи ", споделя тя.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР