В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. ...

В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи.

Очакват се пет нови ваксини срещу COVID-19

В портфолиото на имунизацията ще се включат и нови играчи. Те са на стадий предклинични и клинични изследвания. Това съобщи пред Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според нея е въпрос на доста малко време имунизацията на " Новавакс " да получи позволение. Препаратът съдържа единствено S белтък и ще осведоми организма за вируса, с цел да бъде квалифициран.

Александрова изясни, че продуктът на " Велнева " пък е инактивирана ваксина. При нея целия вирус се вкарва, само че е инактивиран, предизвика имунната система да построи имунен отговор, разясни вирусологът и добави, че противогрипните ваксини са от този вид. Тази ваксина позволява тежки случаи на COVID-19, като процесът е инжекционен с 4 седмици сред двете дози.
 До месец у нас влиза ново лекарство против COVID-19, ще се поставя подкожно
До месец у нас влиза ново лекарство против COVID-19, ще се поставя подкожно

Страната ни е поръчала и 20 000 дози Коронавирус хапчета

На 3 януари стартират клинични изследвания за третата ваксина. По думи на Александрова тя ще сложи ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител към този момент чака резултати за ваксина за " Денга ", която ще бъде налична през 2025 година

Израелска компания пък създава ваксина хапче. По думи на Александрова тя е по-лесна за приложение и предпазване. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще обезпечи отбрана, изясни тя.

От своя страна имунизацията спрей задейства локалния имунен отговор.

Вирусологът предизвести, че макар че има спад на заболелите, вирусът не си е отишъл. По тази причина не трябва да се подценяват ограниченията и имунизацията.
 Ново хапче за лекуване на COVID-19 понижава на половина риска от хоспитализация или гибел
Ново хапче за лекуване на COVID-19 понижава на половина риска от хоспитализация или гибел

То е създадено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback

Източник: news.bg