- В поредното развитие на сагата активите на най-големия български

...
Коментари Харесай

Търси се: Властелинът на "Булсатком"

- В следващото развиване на сагата активите на най-големия български тв снабдител могат да бъдат пуснати на търг от лондонското сдружение притежател - В английската компания, която е шапка на оператора, беше назначен админ, чиято цел очевидно е подготовката за нова продажба

- Споровете сред създателя на " Булсатком " Пламен Генчев и останалите вложители се задълбочиха, откакто офертата му от края на предходната година не беше призната

Сериалът с най-големия български снабдител на телевизия - " Булсатком ", влезе в следващия си сезон. В последните епизоди в историята до продажба на оператора на Спас Русев не се стигна поради обжалвания от създателя на компанията Пламен Генчев и поради станали едвам в този момент известни " златни " мениджърски контракти от предишното. Сред многото герои - кредитори, фондове, кандидат-купувачи, остарели притежатели, се появиха и нови лица - прокурори, а от последната серия и извънсъдебен админ в Лондон. А от филмовия откъс за идващия епизод може да се съди, че следва опит за нова продажба. А развръзката ще засегне най-малко 650 хиляди фенове - колкото са тв клиентите на " Булсатком ".
Парите или опцията
В края на предходната година имаше опит за продажба на " Булсатком ", като новината не беше изненада. Компанията мина през финансово преструктуриране поради насъбраните огромни отговорности през годините и в нея като акционери влязоха кредиторите й - няколко фондове и банки, като задачата им беше след време да излязат с облага от инвестицията. Основателят на тръгналия в Стара Загора оператор, Пламен Генчев, остана с дял 20% като ръководител на управителния съвет. Той в никакъв случай не е криел упоритостите си да си върне контрола над компанията.

Срокът за подаването на обвързващи предложения изтече при започване на декември, като след първичният интерес от повече претенденти на финалната права останаха двама заинтригувани - някогашният максимален акционер в БТК Спас Русев с оферта и Генчев с упражнена алтернатива за придобиване. Според източници от договарянията тогава офертата на Русев е била с към 30% по-висока от тази на Генчев - съвсем 130 против 100 млн. евро. Като част от акционерното съглашение обаче създателят на " Булсатком " има така наречената кол-опция, която му дава преимущество пред другите претенденти при избрани условия - установяване на цена посредством избрана формула. Опцията важи до края на 2020 година

Тук се ражда първият нов конфликт. Адвокатите на създателя Генчев настояват, че опцията не е била почетена, въпреки парите - 100.2 млн. евро, да са били налични в нужния период (виж карето). По тази причина той стартира арбитражно произвеждане в Лондон. Твърденията са, че фондовете акционери избират да сключат договорка с подалия по-висока оферта Спас Русев.
Капитал - брой 23 Златни контракти и прокурори Пламен Генчев Фотограф: Надежда Чипева
От лагера на Генчев настояват, че са подложени на напън по друга линия - подписани през 2016 година контракти за ръководство сред тв оператора и Генчев, майка му и още двама негови доближени мениджъри, Николай Колев и Тинко Тотев, които им подсигуряват компенсации за общо 50 млн. евро при положение на уволнения от " Булсатком ". Целта им съгласно тях е била посредством тези контракти да предотвратят корпоративното завладяване извън на компанията. Според Mediapool и четиримата са държали договорите в касите си, с цел да ги употребяват при потребност. Колев и Тотев са уволнени преди две години и си търсят правата посредством искове, само че ги изтеглят при офертата на Генчев за " Булсатком ", тъй като считат, че тя има превес и те ще се върнат в компанията. Според Mediapool през този април двамата са привикани от Софийската градска прокуратура и им е повдигнато обвиняване за опит за заграбване посредством документ с погрешно наличие. Подобни няма против Генчев и майка му.

Основателят пък подава сигнал до старозагорската прокуратура, че е бил притискан от мениджмънта на " Булсатком " да се откаже от личния си контракт за ръководство. Според него по този метод останалите акционери са почнали опити " да разчистят терена " за продажбата на оператора на Спас Русев. Адвокатът на Генчев Първан Първанов твърди, че натискът против Генчев в България идва главно от един от акционерите в " Булсатком " - Българската банка за развиване, и самия Русев (виж карето). Според два източника на " Капитал " до включването на прокуратурата в разногласието се е стигнало, откакто от правната адвокатска фирма, която обслужва вложителите в " Булсатком ", са предложили публично на мениджмънта да предприеме това деяние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР