В поредно писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев и

...
В поредно писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев и
Коментари Харесай

Студенти с писмо до Вълчев: Намалете наемите с 50%!

В следващо писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев и до ректорите на висшите учебни заведения в страната, споделено с Varna24.bg, от управлението на Националното посланичество на студентските препоръки в България упорстват за по-ниски наеми в общежитията.

Публикуваме позицията на младежите без редакторска интервенция:

" В последната към този момент съвсем една година сме в обстановка на невиждана епидемиологична конюнктура в международен мащаб, която изправи цялото ни общество пред голям брой провокации, с част от които не сме се сблъсквали в никакъв случай преди. В хода на просветителните и обществени процеси бяха наложени редица ограничавания, с цел да се опази здравето и живота на нас и на нашите близки.

Една от ограниченията, въведена през началото на календарната 2020 година, беше прекосяването в отдалечена форма на образование на студенти те в цялата страна. За да предпазят себе си и своите близки, огромна част от учащите освободиха общежитията, населявани от тях, за интервала, който издадената към оня миг заповед на министъра на опазването на здравето обгръща. В хода на тези събития, в огромна част от висшите учебни заведения бе взето решение за понижаване наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и нужна мярка, с цел да бъдат подкрепени студенти те и техните фамилии.

Позовавайки се на тази процедура и вземайки поради Заповед № РД-01-626/27.10.2020 година, Заповед № РД-01-718/18.12.2020 година и Заповед № РД-01-173/18.03.2021 за въвеждането на противоепидемични ограничения на територията на Република България, с които се прекратява присъственият образователен развой във висшите учебни заведения, ние от Националното посланичество на студентските препоръки молим още веднъж за облекчение в сумата, която студенти те заплащат като месечен наем.

През месеците февруари и март болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без смяна и през месец април с оглед събитието, че противоепидемичните ограничения са удължени до края на месец април. Предвид създалата се обстановка, ние се обръщаме към Вас с предложение да бъдат подхванати дейности за понижаване с 50% наемите за общежития за месеците март и април за всички студенти , докторанти, специализанти и курсанти, които употребяват студентско общежитие към висшите учебни заведения, както и тези, ползващи общежитията към " Студентски столове и общежития " ЕАД.

Мотивите ни за този зов са следните – първоначално, епидемиологичната конюнктура в страната сътвори усложнения за младежите и техните фамилии. Някои от тях останаха без работа или със мощно занижени приходи. На последващо място, отдалечената форма на образование сътвори предпоставки за освобождение на студентските общежития от болшинството студенти. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а поради идната отдалечена сесия, ситуацията няма да бъде изменена. Ето за какво намаляването на наема за студенти те би било жест на взаимност към студентската юноша и се явява нужда от позиция на създалото се състояние.

Поставени в изискване на епидемиологична конюнктура с неразбираем небосвод, ние – представителите на студенти те в Република България, считаме, че учащите се във висшите учебни заведения имат право да употребяват този тип облекчение, което е разумно продължение на общите ограничения, които се вземат от страната.

Разчитаме на Вашата поддръжка към апела, насочен от нас, както и показваме вяра, че ще предизвиквате тази мярка в интерес на българските студенти.

Оставаме разполагаем за бъдещо съдействие и използваме случая да изразим удовлетвореността си от взаимната ни активност по значими за студенти те въпроси.

НПСС е единственият законоустановен народен орган за отбрана на общите права и ползи на студенти те, специализантите, докторантите и курсантите и се състои от ръководителите или делегирани представители на студентските препоръки на висшите учебни заведения в България.

От основаването си НПСС се стреми да построи деен разговор с държавните институции, отговарящи за политиката във връзка с висшето обучение в страната ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР