В поредния ден от първото издание на Литературния фестивал, посветен

...
В поредния ден от първото издание на Литературния фестивал, посветен
Коментари Харесай

Джос Стърлинг: Четенето се случва на тишина

В следващия ден от първото издание на Литературния фестивал, отдаден на творчеството за деца и юноши, предаването “Радиоприемница ” още веднъж ви срещна с писатели в изнесеното студио в Младежкия спектакъл „ Н. Бинев “. Единият от нашите събеседници бе международно известната английска писателка Джос Стърлинг , създател на поредицата за деца “Саванти ”.

Често ми се случва и възрастни хора да четат книгите ми, макар че не са във възрастовата група, за която са предназдначени, тъй като това им оказва помощ да се разтоварват. Вярвам, че е ужасно, че всички сме разнообразни, споделя Джос Стърлинг. Писателката се среща доста постоянно с възпитаници. Пътувам доста постоянно, главно във Англия, само че предходната година посетих Хонконг два пъти. Също по този начин постоянно беседвам с хора по обществените мрежи. Това ми разрешава да беседвам със свои читатели от страни като Мексико, Аржентина, Гватемала и други страни като за благополучие прекарванията ми в обществените мрежи са главно позитивни, споделя тя.

Според Стърлинг, в случай че едно дете получи опцията да чете една история, ще продължи да я чете до дъно, само че има един проблем - четенето се случва на тишина и е нужна централизация, а мнозина от нас изпитват усложнение да намерят умерено място. Вярвам, че доста учебни заведения поминък това и във Англия, да вземем за пример, провеждат дни за занимателно четене в учебно заведение. През тези дни всички дружно с учениците, учителите и даже чистачките носят книги в учебно заведение, които откакто удари звънецът изваждат и стартират да четат. 

 Снимка За поредицата “Саванти ” Джос описа, че вдъхновението идва от щерка ѝ. Искаше ми се книгата да включва фентъзи, без да изпадам в крайности, т.е. да не включвам вампири, върколаци и други сходни създания. Искаше ми се да има и трилър детайл. Освен това искаш да напиша нещо, което да притегли вниманието на щерка ми, по тази причина взех решение да пиша за човек, който идва от Англия и отива да учи в Съединени американски щати. За книгите си, Джос прави и съществени изследвания и пътува до местата, където отиват героите ѝ. Така за романът “Скай ” пътува до красивите планините на Колорадо и до страшния Лас Вегас. В останалите книги от поредицата действието се развива в Лондон, Венеция, Южна Африка. Надявам се моите читатели да се усещат по този начин, като че ли пътуват с мен, четейки книгите ми, споделя писателката.

 Снимка За някои от специфичните умения на героите си, Джос счита, че могат да съществуват. “Много хора настояват, че сред близнаците съществува такава телепатична връзка. Също по този начин считам, че съществуват хора, които имат доста мощно развита вътрешен глас за бъдещето. Но като цяло се развличам като си изобретявам неща в книгите, признава Джос Стърлинг. Относно писането, Стърлинг споделя, че то има три обособени детайла - първо, постоянно да носиш със себе си тетрадка, тъй като е доста евентуално гениалната ти концепция да се появи, до момента в който си на опашката в супермаркета. Вторият ми съвет е писателите да не “зациклят ” на началото на своята история, до момента в който се пробват да я създадат идеална. Третият съвет е, несъмнено, да се любуват на самото писане, добави английската писателка.

Писателката Джос Стърлинг (истинското ѝ име е Джулия Голдинг, само че написа под псевдонима Джос Стърлинг или Ив Едуардс) е родена в Лондон и е лекар по Анлийска литература от Оксфордския университет. Автор е на повече от 30 романа в разнообразни жанрове - исторически, фентъзи, авантюристичен, както и любовни романи .


Преди да се насочи към писателската кариера, Джулия Голдинг работи като посланик.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР