В поредната статия, изготвена от репродуктивните специалисти от Медицински комплекс

...
В поредната статия, изготвена от репродуктивните специалисти от Медицински комплекс
Коментари Харесай

Да надникнем в една инвитро лаборатория!

В следващата публикация, направена от репродуктивните експерти от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “, ви разказахме какво съставлява пункцията на фоликули.

При тази основна процедура от яйчниците на дамата се извличат узрелите фоликули, които се поемат от ембриолозите от инвитро лабораторията. Те ги оглеждат и деликатно извличат от тях яйцеклетките, които ще бъдат подложени на оплождане – посредством инвитро или ICSI процедура. За да се случи то, са нужни изключителна точност, дългогодишна подготовка и умеене за осъществяване на високо профилирани лабораторни процедури, които водят до появяването на същински дребни чудеса.

В деня на пункцията сътрудникът дава семенна течност, която ще се употребява при оплождането. Желателно е да е спазено изискването за полово самоограничение в границите на 3–5 дни преди този момент. През този интервал не се предлага банкет на алкохол в огромни количества (допустима е чаша бира или вино) и на антибиотици, антиалергени и други увреждащи сперматогенезата медикаменти през последните 15 дни, в случай че не е неотложно. Същевременно, в случай че въздържанието е по-дълго от 7-10 дни, е допустимо семенната течност да е с влошени индикатори. В случай, че сътрудникът е възпрепятстван и няма опция да даде материал в деня на пункцията, може да го направи преди този момент. В този случай семенната течност се замразява и след това се размразява в деня на пункцията. Полученият материал се обработва за приемане на задоволителна централизация на качествени и преносими сперматозоиди за последващата процедура по оплождане.

При класическо инвитро извадените от женския организъм яйцеклетки се слагат в специфична среда и към нея на по-късен стадий се прибавят авансово обработените сперматозоиди. Много постоянно, заради неприятно качество на семенната течност или други фактори, се ползва методът ICSI. Процедурата прилича класическото инвитро оплождане, само че благодарение на специфична техника се избира един сперматозоид, който се инжектира непосредствено в яйцеклетката, в случай че тя е качествена и разрешава тази операция. Този развой се назовава инсеминиране, а не оплождане.

Самото оплождане трае към 16-20 часа и е комплициран физиологичен и молекулярен развой, при който в яйцеклетката се образуват мъжко (от сперматозоида) и женско (от яйцеклетката) ядърца и по този начин се оформя така наречен зигота. Понякога е допустимо да не се получи това обединение и да няма оплождане или то да е анормално. Само тези добре оплодените зиготи се избират и продължава тяхното обработване в продължение на няколко дни отвън организма на дамата. Това се случва при специфични и строго следени условия на предпазване.

За се обезпечи комфортът на ембрионите, този престой е при условия, оптимално близки до тези в майчиния организъм. Това става посредством:

Инкубатори – Те поддържащи температура, равнища на мокрота и централизация на CO2, сходни на тези в маточната празнина. Техниката в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ позволяваща следене на изискванията в инкубаторите в действително време и включва система за алармиране при положение на отклонения от строго избраните индикатори.
Специални среди за обработване, чийто състав се приближава оптимално до изискванията в маточните тръби и матката.

Какво се случва в резюме с ембрионите в инкубатора?

Ден 0
В деня на пункцията (т.нар. ден 0) яйцеклетки се преглеждат под микроскоп, класифицират се съгласно качеството и зрелостта им и се слагат в специфична среда за обработване. Няколко часа по-късно, според от тяхната зрялост, към всеки от тях се прибавят 50-200 хиляди сперматозоиди (при класическо инвитро оплождане) или се инжектира 1 сперматозоид при ICSI. Поставят се в етикиран съд в развъдник.

Ден 1
В деня след пункцията яйцеклетките се ревизират за оплождане. Средностатистически към 50 до 70% от тях се оплождат сполучливо, като този % варира при другите случаи.

Ден 2
Оплодените яйцеклетки към този момент са почнали деленето си – обикновено делящите се ембриони са сред 2 и 4 кафези, наречени бластомери.

Ден 3
При вярно развиване, ембрионите най-често имат приблизително 7 до 8 бластомера.

Ден 4
Развитието на ембрионите продължава към етап компактна морула – клетките се допират компактно една до друга и под микроскоп наподобяват като едно цяло.

Ден 5
Средно 40-50 % от оплодените и разрастващи се ембриони доближават до разнообразни степени на развиване на така наречен „ бластоцистен етап “ – от ранен бластоцист до късен (експандиран) или излюпващ се.

Понякога всички тези профилирани стъпки и техники не са задоволителни за появяването на крепко и усмихнато бебче. Тогава специалистите ембриолози се намесват с още спомагателни техники за повишение на успеваемостта при инвитро. Това са разнообразни процедури, които скоро ще ви представим, с цел да знаете по какъв начин науката дава още по-големи шансове на двойките, мечтаещи за свое дете. А в това време можете да видите какъв е пътят към мечтаното бебе от гледната точка на експертите, които застават до пациентите в битката им за сбъдване на най-съкровената им фантазия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР