В поредната гореща събота в Галисия - автономната област в

...
В поредната гореща събота в Галисия - автономната област в
Коментари Харесай

Пожар в Галисия доведе до евакуацията на 700 къмпингуващи

В следващата гореща събота в Галисия - самостоятелната област в северозападната част на Испания, избухнаха седем пожара, които опустошиха 4000 хектара .

От испанския " Ел Паис " регистрират, че към този момент 23-и ден жителите на Галисия стават очевидци по какъв начин огнените пламъци унищожават горите им - към този момент над 39 000 хектара .

Неприятно бяха сюрпризирани и над 700 къмпингуващи в селището Рибейра в провинция Ла Коруня , където по данни на кмета огънят е погълнал сред шест и осем каравани . Туристите незабавно са били евакуирани в други къмпинги и спортни центрове.

В Бойро пожарите унищожиха 1750 хектара. Имаше опасения, че огънят ще продължи и ще доближи до районната болница, поради което районният министър, отговарящ за селските региони, Хосе Гонсалес, се разпореди против огнената буря да се реагира и по въздух, и по земя .

Но обстановката в района продължи да се усложнява поради огромното количество бурени, вятъра и тежката суша, която изтезава Галисия цяло лято.
 Пожарите в Европа не престават на фона на горещата вълна Обновена
Пожарите в Европа продължават на фона на горещата вълна

360 души са умряли от горещото време в Испания

Потреблението на вода е лимитирано даже в туристически градове като Понтеведра, от водоснабдителната конфедерация Miño-Sil приканиха жителите на Галисия да употребяват " рационално водата " , поради прогнозите, че още " няколко месеца " няма да вали дъжд.

Някои сектори от река Миньо могат да се прекосяват без никакъв проблем, а притоците й - Сил, Кабе и Лимиа са застрашително пресъхващи.

И в Арбо, в южната част на провинция Понтеведра, пожарникарите се пробват да овладеят два пожара по едно и също време . Единият към този момент е погълнал 400 хектара, другият - 100 хектара. Жителите на Потневедра са мощно разтревожени дали вятърът няма да промени посоката си и дали огънят няма да се приближи рисково близо до къщите им.

Досега се следи неприятна наклонност - пожар, разгорял се към седем вечерта, през нощта към този момент съставлява съществено предизвикателство, защото о т хеликоптерите не могат да го гасят и остават единствено наземните екипи и жителите на обитаемоте места, които потушават огъня, с каквото могат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР