В понеделник върховният съд на Турция постави на подсъдимата скамейка

...
В понеделник върховният съд на Турция постави на подсъдимата скамейка
Коментари Харесай

Анкара иска да закрие прокюрдска партия

В понеделник висшият съд на Турция сложи на подсъдимата пейка основната прокюрдска партия за хипотетични връзки с противозаконни бойци, което евентуално може да докара до закриването й, заяви Агенция Франс Прес.

Съдбата на лявата Народна демократическа партия (HDP) - третата по величина група в Народното събрание - също може да изиграе решаваща роля за триумфа на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите, планувани за 2023 година

По-рано този месец прокурорите внесоха ново обвиняване пред Конституционния съд в опит за разформироване на HDP и да се забрани на стотици сегашни членове да вземат участие в политиката.

Оригиналните документи, подадени през март, бяха отхвърлени от съдиите на висшия съд, с цел да се поправят дефекти, а обвиняването беше повдигнато още веднъж от прокурорите на 7 юни.
 Върховният съд на Турция отхвърли да прегледа тъжба на прокюрдски народен представител Върховният съд на Турция отхвърли да прегледа тъжба на прокюрдски народен представител
В сряда висшият съд на Турция отхвърли да прегледа тъжба на водещ прокюрдски народен представител против изключването му от Народното събрание поради обвине...

Конституционният съд одобри актуализирания обвинителен акт, само че отхвърли искане " на този стадий " за блокиране на банковата сметка, където партията получава държавна помощ, съобщи Анадолската организация.

Правителството на Ердоган гледа на HDP като на политическо крило на неразрешената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК води въоръжена битка против турската страна от 1984 година и е включена в черния лист на терористичните групи от Анкара и нейните западни съдружници.

" Това е в действителност пагубен ход на Конституционния съд, " сподели водачът на HDP Митхат Санчар пред кореспонденти в централата на партията в Анкара.

" Ако съдът в края на това дело затвори HDP, той ще покаже, че се е поддал на изнудване, закани и проекти за безпорядък. "

Десет от 15-те съдии на съда би трябвало да одобрят възбраната за разформироване на партията.
 Кюрди арестували 53 джихадисти в бежански лагер в Сирия Кюрди арестували 53 джихадисти в бежански лагер в Сирия
Кюрдските сили обявиха, че са арестували 53 обвинени членове на групировката " Ислямска страна " в лагер в североизточна Сирия за жанр...

Санчар назова делото против HDP " политическа интервенция ", само че съобщи, че партията е " решена " да продължи работата си. Влиятелният десен младши сътрудник в алианса на Ердоган, Партията на националистическото придвижване (MHP), неведнъж приканва HDP да бъде неразрешена.

" Това обвиняване не беше направено от прокурора, а в централата на MHP, с дефинитивно създаване от правните екипи на двореца ", съобщи Санчар, имайки поради Ердоган. HDP отхвърля формалните връзки с бойци и споделя, че всяка офанзива от ръководещата ПСР на Ердоган и MHP е отмъщение за нейното настойчиво и нежелано опълчване на държавното управление.

В предишното Турция предприе дейности за разформироване на прокюрдските партии.

Партията на свободата и демокрацията (OZDEP) беше закрита през 1993 година, до момента в който Партията Народна народна власт (HADEP) беше закрита през 2003 година заради хипотетични връзки с ПKK.

От 2016 година висши фигури и членове на HDP, в това число някогашните й ръководители, са затворени по обвинявания в гнет, като десетки процеси минават през съдилищата.
 Турция нанесе въздушни удари против кюрди в Сирия Турция нанесе въздушни удари против кюрди в Сирия
Турските военновъздушни сили в събота вечерта са нанесли въздушни удари против зона, следена от кюрдските бойци в Северна Сирия. Т...

Западните сили също преглеждат най-новото дело против партията в политическа светлина.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Ердоган и ПСР непрестанно губят поддръжка и затварянето на HDP ще отстрани опозиционната партия от бюлетината.

През март Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че възбраната " в допълнение ще подкопае " демокрацията, а Европейският съюз съобщи, че закриването на партията " ще наруши правата на милиони гласоподаватели в Турция ".

HDP завоюва близо шест милиона гласа на парламентарните избори през 2018 година

Решението на съда пристигна четири дни след нахлуване против недодялан офис на HDP в Западна Турция, което критиците отдадоха на все по-напрегнатата изразителност против партията. Въоръжен мъж умъртви члена на HDP Дениз Пойраз при пукотевица в четвъртък в Измир, а HDP упрекна ръководещата партия като " подстрекател на тази брутална офанзива ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР