В понеделник в Сан Франциско се състоя официалната премиера на

...
В понеделник в Сан Франциско се състоя официалната премиера на
Коментари Харесай

Български дебют за Audi Q8, X6 и GLE Coupe трябва да се притесняват

В понеделник в Сан Франциско се състоя формалната премиера на първия електрически SUV на Audi. Ден по-късно на родна земя бе премиерата на Q8, с който компанията влезе в сегмента на BMW X6 и Mercedes GLE Coupe. Събитието бе отпразнувано уместно в столичния Интер Експо Център.

Макар да влиза доста късно в конкуренция с X6 и GLE Coupe, новият Q8 несъмнено предлага най-атрактивната визия измежду немските си съперници, като само Lambo Urus изпъква с повече експанзия.

Визуално Q8 интерпретира по нов метод дизайнерския език на марката, с което изпъква пред Q7. Това ще рече доста нападателна предна част, доминирана от голямата радиаторна Singleframe решетка с шест отвесни ламела. Тя е заобиколена от тънки матрични LED фарове. Масивната C-колона и леко спускащата се обратно линия на покрива характеризират профила, до момента в който откъм гърба стоповете минават през цялата дължина на задницата, нещо което към този момент бе наложено от А7 и А8.

Q8 е дълъг 4,99 м, необятен е 2 м и е висок 1,71 м, с които размери той е по-широк, по-къс и по-нисък от Q7. Важното е, че междуосието му е съвсем 3 метра, което е гаранция за големи вътрешни размери. По-точно казано: той е най-просторния по отношение на директните си съперници модел, като ги бие по дължина на интериора и свободно пространство в региона на главите на пасажерите. Третият ред седалки се плъзга напред и обратно. Багажникът предлага размер от 605 литра (при два реда седалки), а в случай че облегалките бъдат сгънати, товарният размер стига 1755 литра.

Задвижването на модела се обезпечава от 3,0-литров TDI мотор (Q8 50 TDI), който работи взаимно с мека хибридна система. 48-волтовата електрическа система разчита на литиево-йонен пакет акумулатори, ситуирани под пода на багажника, и 48-волтов алтернатор запалител (BAS). По време на прекъсване се възвръща до 12 kW ток, който се връща в батерията. Между 55 и 160 км/ч Q8 може да се движи с изключен мотор до 40 секунди, в случай че лидерът смъкна крайници си от педала на газта. Това разрешава спестовност на до 0,7 л/100 км, което прави междинен разход от 6,6 л/100 км и 172 г/км излъчвания СО2, само че по цикъла NEDC. Иначе мощният 286 к.с. и 600 Нм V6 мотор подсигурява ускоряване до 100 км/ч за 6,3 сек. Това не е нещо необикновено, само че въпреки всичко в базовото си съоръжение Q8 50 TDI тежи 2145 кг. През 2019 година за модела ще се предложат още два мотора.

Водачът може да избира сред седем режима на задвижване: comfort, auto, dynamic, individual, efficiency, allroad и offroad, като последният е в композиция единствено с адаптивно въздушно окачване. В другите режими пътният луфт може да доближи до 254 мм, като ходът му е цели 90 мм.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР