В понеделник, в навечерието на началото на процеса за импийчмънт,

...
В понеделник, в навечерието на началото на процеса за импийчмънт,
Коментари Харесай

На процеса в Сената Тръмп разчита на лоялността на републиканците

В понеделник, в навечерието на началото на процеса за импийчмънт, Доналд Тръмп отпътува за Швейцария. За да наложи визията, че президентът на Съединени американски щати е същински водач. А и тъй като е уверен, че може да разчита на своя лагер като сигурен щит.

" Заминавам за Давос. Ще имам срещи с най-големите шефове на компании в света, с цел да дойдат тук. Ще имам срещи и с задгранични водачи ", съобщи той през вчерашния ден от Овалния кабинет и предвижда бърз развой с предупреден резултат.

Трети президент в историята, изправен пред тестването на развой в Сената, милиардерът републиканец разполага с един значителен коз - послушна републиканска партия, в която несъгласните се броят на пръсти и се показват безпределно внимателно.

Откакто в края на септември бе оповестена процедура за отстраняването му от поста, 45-ят президент на Съединени американски щати се залови, и то сполучливо, да сплотява редиците в лагера си. Верен на своя способ, той настоя за безспорна и безпрекословна честност.

Както той постоянно припомня, с цел да подчертае своя диктат върху партията, нито един републиканец от Камарата на представителите не е дал своя вот Тръмп да бъде упрекнат, било то в корист с власт или възпрепятстване на активността на Конгреса.

Основното му оръжие ли? Връзките с електоралната база и способността да въодушевява тълпите му дават мощен лост за въздействие върху първичните избори, реши ли да го подлага на критика някой национален фаворит.

Той обича от време на време да качва в Туитър данни от социологическо изследване, даващо му рейтинг от 95 на 100 в Голямата остаряла партия.
В началото на седмицата водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл смъкна картите на масата: " Не съм неутрален правосъден заседател. Тук става дума за политически развой. Няма нищо правосъдно. Импийчмънтът е политическо решение ".
И този отракан жител на Капитолийския рид сигурно ще постави старания републиканското болшинство - 53 от 100 кресла в горната камара - да остане в правия път.

" Няма да го отстранят и ще бъде избран отново "

Всички сенатори се заклеха да съдят " независимо, спазвайки Конституцията и законите ", само че в действителност резултатът на процедурата зависи най-много от политическото съответствие на силите.
Щом чу думите на Макконъл, лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър се престори, че му секва дъхът. " Американците чакат от него в такива обстановки да бъде неутрален съдник! " - отсече той.

Но щом един публицист му обърна внимание, че той също е заел към този момент доста твърда позиция, Шумър неубедително понечи да го увери, че едвам в края на дебатите " дефинитивно ще реши " по какъв начин да гласоподава.
Остава един неразбираем миг: дали някои републиканци не биха подкрепили настояването на демократите да бъдат изслушани очевидци, чиито показания да прояснят случая?

Сюзан Колинс, народен представител от Мейн, загатна в четвъртък, че може да гласоподава за това. " Щом би трябвало първо да чуя доводите на страните, коства ми се потребно да разполагам с спомагателна информация ", сподели тя.
От своя страна Доналд Тръмп се появи уверен, че ще завоюва процеса, и загатна Световния стопански конгрес в Давос, където без подозрение ще е огромната звезда. Там счита да възхвалява, също и посредством хиперболи, своето президентско ръководство и положителното икономическо здраве на Съединени американски щати.

" Нашата страна е страната с най-хубави позиции в света - изясни той. - Всички водачи от планетата ме питат: " Как постигнахте това? Не сме виждали в никакъв случай такова необикновено нещо. "

Запитана за бъдещите рискове пред избухливия президент на Съединени американски щати, съветничката му Келиан Конуей отвърна сбито:
" Той ще получи, каквото желае - ще бъде оневинен, освободен от отговорност и приет за невиновен, няма да го отстранят от поста и ще бъде избран отново ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР