В понеделник цените на петрола се повишиха отново, след като

...
В понеделник цените на петрола се повишиха отново, след като
Коментари Харесай

Ново ограничение на добива от Саудитска Арабия вдигна цените на петрола

В понеделник цените на петрола се покачиха още веднъж, откакто Саудитска Арабия разгласи, че ще понижи добива с още един милион барела дневно най-малко за един месец, считано от началото на юли, като част от напъните на производителите от ОПЕК+ да поддържат цените на суровината.

Съкращаването на производството на Саудитска Арабия, подчертава CNN, е най-голямото от години насам и ще намали добива на страната до 9 млн. барела на ден. Това решение идва след среща на ОПЕК+, провела се в неделя във Виена. Алиансът включва членове на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), Русия и други по-малки производители.

Хомаюн Фалакшахи, старши петролен анализатор в доставчика на данни Kpler, разяснява, че ограничението на доставките значи, че цените на газа в Европа и Съединени американски щати " може леко да се покачат, което в допълнение ще повлияе на цените на горивата " през идния летен отпускарски сезон.

На срещата във Виена Рияд се съгласи също по този начин да удължи оповестеното през април понижаване на производството с 500 000 барела дневно до 2024 година, показва още CNN. Reuters пък цитира съветския вицепремиер Александър Новак, който оповестява, че Москва също ще удължи интервала на деяние на своите ограничавания (500 000 барела на ден) до края на идната година.

Другите членове на ОПЕК+ се солидаризират с двете водещи страни.

Саудитска организация по печата на собствен ред цитира Министерството на енергетиката на страната, съгласно което „ спомагателното непринудено редуциране на Кралството идва, с цел да укрепи напъните, положени от страните от ОПЕК+, за да се поддържа стабилността и салдото на петролните пазари ".

В коментар на решението на Саудитска Арабия от Белия дом декларират, че американските публични лица са съсредоточени върху цените за американските консуматори.

" Ние не сме страна в ОПЕК+, която сама взема решенията си ", декларира пред CNN чиновник на Белия дом. " Фокусирани сме върху цените за американските консуматори, а не върху барелите, а те са се намалили доста от предходната година насам. "

ОПЕК+, която създава към 40% от суровия нефт в света, ненадейно разгласи през април, че членовете ѝ ще понижат добива с 1,66 млн. барела дневно, в допълнение към пониженията от два милиона барела дневно, подхванати през октомври 2022 година Това докара до растеж на цените на суровината, достигнал своя връх в края на април, само че през идващите седмици наклонността се обърна. Суровият нефт вид „ Брент " към момента се търгува на цени с 9% по-ниски от началото на годината и доближава равнища отпреди априлското решение на ОПЕК+, изясняват от CNN и прибавят:

„ Анализаторите предвидиха, че групата на производителите ще се въздържи от оповестяване на по-нататъшни съкращения на доставките в неделя, поради разминаването в ползите на Русия, чийто експорт на нефт е обект на ценови таван, натрапен от Г-7 поради войната в Украйна, и Саудитска Арабия, която се нуждае от повишаване на петрола над 80 $ за барел, с цел да балансира бюджета си “.

Но знаци за сходно развиване има още от предишния месец, когато министърът на енергетиката на Саудитска Арабия „ подхрани спекулациите за по-нататъшно понижение на добива, заявявайки, че ще държи нащрек продавачите на къси позиции “ (търговците, които залагат, че цените ще паднат).

" Не е нужно да демонстрирам картите си, не съм покерджия, само че просто бих им споделил: Внимавайте! “, декларира принц Абдулазиз бин Салман по време на конференция в Катар, проведена от Bloomberg.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР