В понеделник сутрин може да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Следващото

...
В понеделник сутрин може да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Следващото
Коментари Харесай

„Супер Луна” и пълно лунно затъмнение може да наблюдаваме в понеделник

В понеделник заран може да следим цялостно лунно затъмнение. Следващото такова ще може да забележим чак през 2022 година

Това сподели за БГНЕС ръководителят на катедра „ Астрономия ” във Физическия Факултет на СУ “Св. Климент Охридски ” доцент Евгени Овчаров.

„ Това лунно затъмнение ще стартира малко след 05:30. Тогава стартира затъмняване на лунния диск от сянката на Земята. Напълно Луната ще бъде затъмнена в 06:40-06:41 ч. като оптималната фаза е малко след 07 ч. сутринта. По време на цялостното лунно затъмнение Луната ще бъде много близо до Земята. Пълнолунието и затъмнението съвсем съответстват с момента на перигей на Луната, т.е. моментът, в който Луната е най-близко до Земята. Така че ще я виждаме малко по-голяма от нормално ”, изясни астрофизикът.

За да наблюдавате лунното затъмнение не е нужна специфична подготовка. Необходимо е да огледа ниско на запад-северозапад и да имате невисок небосвод в тази посока, защото Луната ще бъде близо до Хоризонта и ще може да се види лунният диск, не в естествения бял цвят, в който сме привикнали да го

виждаме по време на пълнолуние, а тя ще бъде червеникаво кафява, кърваво алена или керемидено алена.

„ Причината за този цвят е, че Земята има атмосфера. Тази атмосфера по този начин пречупва слънчевите лъчи, че при навлизането в цялостната сянка на лунния диск, земната атмосфера може да се каже, че „ свети ” в алено и осветява лунния диск по този хубав метод ”, добави доцент Овчаров.

Той сподели още, че цялостни лунни затъмнение има относително постоянно като предходната година са били две, само че единствено едно от тях сме можели да следим.

„ Следващото цялостно лунно затъмнение е чак през май 2022 година Преди това ще има такова, през 2021 година, само че то няма да е налично за наблюдаващи от България и Европа. То ще се следи от Тихия океан, от Австралия,от друга страна на Земята ”, посочи ръководителят на катедра „ Астрономия ”.

Освен това цялостно лунно затъмнение на 21 януари тази година ще има още едно затъмнение, само че то ще е отчасти и ще се случи в нощта на 16 против 17 юли.

Тогава дискът ще е затъмнен към 60%.

„ Друго забавно събитие, което ще може да се следи през тази година е пасажът на Меркурий. Планетата, гледана от Земята ще премине пред слънчевия диск. Явлението ще се случи на 11 ноември в следобедните часове ”, сподели в задатък астрофизикът.

Това събитие може да се следи със безоблачен телескоп. Ученият предизвести, че слънцето би трябвало да се гледа през специфични филтри, тъй като другояче ще увредим зрението си./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР