В понеделник националният съвет за тристранно сътрудничество се събира да

...
В понеделник националният съвет за тристранно сътрудничество се събира да
Коментари Харесай

Таванът на пенсиите се вдига на 2000 лева от 1 юли

В понеделник националният съвет за тристранно съдействие се събира да разиска антикризисните ограничения, препоръчани от държавното управление. На съвещанието обществените сътрудници ще разискват за пръв път предложенията за нарастване на пенсиите, а в дневния ред са включени и два законопроекта за промени в Кодекса на труда и Закона за здравето, идващи от депутати.

Увеличението на пенсиите ще стане на два пъти. От 1 юли ще има осъвременяване с 10% на пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, след което в размера на пенсията ще се включи и коронавирус добавката от 60 лева Така минималната пенсия ще се увеличи от 370 на 467 лева - нарастване с 26%, което обаче ще бъде почувствано от пенсионерите действително като 8,6%, защото от началото на годината те получават 430 лева с коронавирус добавката. Заради комбинацията от % и твърда сума при по-високите пенсии резултатът ще е друг. Пенсия от 1000 лева да вземем за пример ще се усили на 1160 лева Това е нарастване с 16%, само че действително хората ще го почувстват като 9,4% по отношение на получаваните в този момент 1060 лева

Също от 1 юли таванът на пенсиите ще се усили от 1500 на 2000 лева, заяви през вчерашния ден БНР. Това е нарастване с 33%, което действително ще се почувства като 28,2% по отношение на сегашната сума от пенсия и добавка (1560 лева.). От 1 октомври оптималната пенсия ще се усили още един път и ще стане 3400 лева, което ще я изравни с оптималния застрахователен приход. Досега публично е казвано единствено, че обещаното нарастване на 3400 лева остава за октомври. Когато този размер бе разгласен, президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов изрази удивление за кого се прави толкоз висок таван. По негови калкулации човек, обезпечаван единствено на оптимален застрахователен приход, би следвало да получи 1850 лева пенсия.

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 1 юли от 170 на 215 лева Тук евентуално ще зародят проблеми, защото в този момент хората на обществена пенсия получават действително 230 лева с коронавирус добавката. Със обществената пенсия за напреднала възраст са свързани и обществените инвалидни пенсии, които се получават от хора без трудов стаж - това главно са хора с вродени тежки увреждания, допълват от " Сега ".

От 1 октомври пенсиите за трудова активност ще се усилят още един път с използване на модифицирано швейцарско предписание, като ще се вземе 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията, според от това кое е по-благоприятно. По този метод се чака да се усилят към 770 000 пенсии.

В резултат на тези ограничения се чака междинната пенсия през юли да доближи 658 лева, а през октомври - 709 лева, оповестява БНР. В едно по-старо изявление общественият министър Георги Гьоков сподели, че двете нараствания ще костват към 1,5 милиарда лева " Искаме да разпределим тези пари по този начин, че да бъде заслужено за всички в пенсионната система “, изясни Гьоков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР