В понеделник - ден след като управляема ракета порази бронетранспортьор

...
В понеделник - ден след като управляема ракета порази бронетранспортьор
Коментари Харесай

Ще настъпи ли Турция отново в Сирия

В понеделник - ден откакто управляема ракета порази бронетранспортьор край град Азаз в Северозападна Сирия и умъртви двама души от турските специфични подразделения, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че турското самообладание е на привършване.

При обособен случай снаряди се взривиха на турска територия в граничния окръг Каркамъш. Никой не пое отговорност за офанзивите, само че Анкара уверено уточни главния си зложелател в Сирия - кюрдските " Отряди за национална самозащита ".

" Търпението ни се изчерпа във връзка с някои региони в Сирия, откъдето атакуват нашата страна. Решени сме да отстраняваме тези закани - или със силите, настоящи там, или с наши лични средства. Последната офанзива против нашата полиция и тормозът на наша територия са последната капка. Ще създадем нужното, с цел да решим тези проблеми допустимо най-скоро, " сподели турският водач.

Задава ли се следващата военна интервенция на Турция в Сирия и какви са вероятните последствия от нея?

За последно Турция води война в Сирия през февруари и март предходната година, когато спря руско-сирийската атака в северозападната област Идлиб. Предходните три турски интервенции на сирийска територия бяха ориентирани частично против ИДИЛ, само че основно против доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF). В резултат на бойните дейности от 2016, 2018 и 2019 година на откъснатите от кюрдски надзор територии около формалната турско-сирийска граница Анкара сътвори полудържавни формирования, следени от протурски бунтовници. Кюрдите изгубиха Африн и Тал Абиад, само че резервираха надзор върху Кобане и Тал Рифат.

Обстрелът от предходната неделя, който провокира гнева на турския президент, пристигна точно откъм Тал Рифат. Но въоръжените конфликти тук и по други точки на дългата линия на прикосновение сред съперниците в Северна Сирия надалеч не са необикновени. Защо таман в този момент Ердоган заприказва за решителни дейности?

" В последно време си пролича, че Ердоган отслабва вътрешнополитически. Възможно е да загуби изборите, в случай че те се състоят още през 2022 година. Досега интервенциите в Сирия повдигаха рейтинга му вкъщи. Едно разширение на буферните зони по границата със Сирия освен ще усъвършенства имиджа му, само че и ще отслаби в допълнение кюрдската съпротива в Турция, " разяснява Франческо Сикарди - старши програмен шеф в Carnegie Europe, и акцентира, че за такава агресия Ердоган първо би трябвало да се контракти с Владимир Путин. Двамата се срещнаха в Сочи в края на септември, с цел да обсъдят " непрестанно, стабилно " решение за Идлиб и прогонване на " терористичните детайли " от там. Но дали и какви договорености са постигнали турският и съветският водач към момента не е ясно. Според Сикарди Путин желае териториални обезщетения за своето протеже - сирийския президент Башар Асад.

" Москва желае сирийският режим да си върне контрола върху автомагистралата М4, която свързва втория по значение сирийски град Алепо с Латакия на Средиземно море. "

Руските възражения ще лимитират полето за деяние на турската войска при всяка бъдеща интервенция. Тал Рифат е измежду местата, които Кремъл надали ще желае да отстъпи, сочи Тома Пиере - старши откривател в Института за проучване на Арабския и мюсюлманския свят в Екс ан Прованс.

" В Тал Рифат и други места северно от Алепо има освен кюрдски бойци, а и бойци на Асад. Ако турците завземат тези позиции, това ще значи загуба освен за кюрдите, а за режима в Дамаск. Русия мъчно би преглътнала това, " съгласно Пиере.

" Тал Рифат е прекомерно покрай Алепо. Затова още през 2018 година турците не бяха позволени тук. Ако задачата е да бъде подсигурена автомагистралата М4, то налагането турски надзор върху Манбидж също не пасва на съветската логичност, " сочи Сикарди. " По-вероятно е Турция да потърси уголемение на контрола си на североизток - в региона на Рас ал-Айн, който бе завзет през октомври 2019 година. "

Турска агресия в Североизточна Сирия ще сложи под още едно тестване репутацията на Съединените щати като съдружник, на който може да се разчита. От години към този момент Вашингтон разчита на кюрдските отряди против групировката " Ислямска страна " и иранското въздействие в Сирия. Непосредствено след рухването на Кабул под властта на талибаните, Белият дом изпрати в Хасака персонално началника на своето Централно командване военачалник Кенет Макензи, с цел да увери кюрдските водачи, че няма да бъдат изоставени като афганистанския президент Ашраф Гани.

" Събитията в Афганистан евентуално са повлияли на Ердоган, само че американците дадоха ясно да се разбере, че няма да изоставен Североизточна Сирия. Това слага Турция в мъчно състояние и в допълнение лимитира опциите й за деяние в тази част на страната, " изяснява Сикарди. " Една опция, въпреки и много далечна, е Турция да потърси сплотяване с Асад, с цел да изключи кюрдите от властта в Сирия. Това би било голяма смяна в турската външна политика, само че към този момент се нагледахме на такива промени. "

 Реджеп Ердоган (ЕПА/БГНЕС)

Отношенията сред Анкара и Вашингтон към този момент са извънредно обтегнати, не на последно място поради решението на Анкара да придобие съветски зенитно-ракетни комплекси С-400. Но съгласно Тома Пиере и Франческо Сикарди нови различия в Сирия надали те ще са факторът, който " наклони лодката ".

" Ако се стигне до турска интервенция, то тя ще бъде с стеснен обсег. Не мисля, че турците ще се заемат да минат целия път до Хасаке, Камишли или Деир ез Зор, " счита Пиере. " Ако турците решат да атакуван, не мисля, че американските военни ще им се изпречат. Честно казано, за Съединените щати е все едно дали кюрдите ще изгубят още някой и различен град. Това няма да значи, че Америка изоставя кюрдите, тъй като американски войски ще останат в по-голямата част от териториите им. "

" Сирия е единствено едно късче от пъзела на турско-американските връзки. Криза там сигурно ще им навреди. Но виждаме да вземем за пример, че Турция напълно неотдавна изиска нова оръжейна договорка със Съединените щати - за модернизацията на изтребителите й Ф-16, " добавя Сикарди.

От позиция на Европейския съюз укрепването на турския протекторат в Северна Сирия като буфер против нови бежански талази може да е от изгода. Но даже това да е частично правилно, геополитическите негативи въпреки всичко ще натежат, счита Сикарди.

" Облагите ще са прекомерно малко, поради обстоятелството, че тези полудържавни формирования в Северна Сирия на процедура блокират процеса на помиряване в страната за доста дълго време. "

На фона на упованията на болшинството от турската общност да бъде открито решение за връщане на сирийските бежанци в родината им, вътрешнополитическите опасности за президента Ердоган от една нова интервенция в Сирия не са толкоз огромни, счита Франческо Сикарди.

Рисковете, съгласно него, ще дойдат от недоброто положение на турската стопанска система. В понеделник, след войнствените мнения на Ердоган, турската лира надвиши за първи път курс от 9 за $. Поредните уволнения в управлението на турската централна банка усложниха още повече обстановката.

" А както знаем от предходни избори положението на стопанската система е факторът, който води хората към изборните урни, " отбелязва Сикарди.

Според Тома Пиере главният фактор, който възпира по-решителни дейности на Анкара, е Русия. Точно в този миг, макар топлите думи, разменени в Сочи, връзките сред Путин и Ердоган не наподобяват добре.

" Видяхме на няколко пъти през последните седмици съветски самолети да бомбардират протурските бунтовници в Северна Сирия в отбрана на кюрдските отряди. Стига да няма някоя загадка договорка, Русия наподобява решена да предотврати нова турска интервенция, " сочи Пиере и прибавя:

" За разлика от Съединените щати, Русия има военните средства да предотврати турска интервенция. Москва постоянно може да отговори с удари в Идлиб и да принуди локалните поданици да бягат към границата, че и отвъд границата с Турция ".

Още офанзиви по турска територия и по турски жители обаче могат да накарат Анкара да не помни какъв брой е уязвима.

" При турските интервенции в Сирия нещата постоянно опират до вътрешната политика в Турция. Турското държавно управление непрекъснато мисли за идващите избори. То никога не желае да наподобява едва - некомпетентно да отмъсти за офанзива по турска територия, " изясни Пиере.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР