В полунощ изтича срокът, който Лондон даде на Москва за

...
В полунощ изтича срокът, който Лондон даде на Москва за
Коментари Харесай

​Ескалация на напрежението между Русия и Великобритания заради случая Скрипал

В среднощ изтича срокът, който Лондон даде на Москва за пояснения под опасност от съществени ограничения. Русия разгласи, че няма да сътрудничи на английското следствие по отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал и щерка му до момента в който не получи проба от употребяваното вещество. Москва назова " нелепости " изказванията на Лондон за " доста евентуална " съветска връзка.

Британското следствие на нападението против Сергей Скрипал и щерка му продължава сполучливо, с усърдната работа на повече от 250 чиновници в региона, заяви вътрешният министър Амбър Ръд след съвещание на спешния щаб Кобра. Тя акцентира крайния период до среднощ, даден от премиера Мей на Русия да изясни по какъв начин съветско бойно отровно вещество е било употребявано на английска територия.

Амбър Ръд - министър на вътрешните работи на Англия: Нашите съдружници към този момент стартират да оказват поддръжка и вършат обществени изказвания, само че за момента чакаме съветския отговор преди обещаната от премиера наша реакция.

Русия извика английски дипломат във външното министерство в Москва, а външният министър Лавров съобщи, че страната му е получила отвод на настояванията си за достъп до веществото и всички обстоятелства от следствието.

 Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Преди да се слагат ултиматуми е по-добре да се извършват личните отговорности, произлизащи от интернационалното право, в дадения случай по Конвенцията за възбрана на химическите оръжия. Относно маниерите - би трябвало да се помни, че епохата на колониализма от дълго време е в предишното.
Западни специалисти показаха употребяваното вещество - то принадлежи към цяла група, наречена " Новичок " - руска разработка от 70 и 80-те години, нервно-паралитик от четвърто потомство, сред 5 и осем пъти по-смъртоносен от третата генерация, която включва ВеХикс и Зарина. Бойната отрова може да е течност или тънък прахуляк и евентуално вероятно Скрипал и щерка му са били инфектирани посредством контакт с кожата.

Андрю Уебър - някогашен зам-министър на защитата на Съединени американски щати: Веществата от групата на Новичок не попадат в забранителния лист на Конвенцията за химически оръжия. Те са създадени от руските военни с цел да преодоляват нашата отбрана, защитните ни костюми и противоотрови, като освен това да може да се създават отвън обсега на Конвенцията.
Ако английската версия се потвърди, Скрипал ще бъде първо потребление на нервно-паралитична субстанция след Втората международна война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР