В политиката е много важно кого познаваш. Едни познанства могат

...
В политиката е много важно кого познаваш. Едни познанства могат
Коментари Харесай

Защо с мотика по теменужката?

В политиката е доста значимо кого познаваш. Едни познанства могат да ти обезпечат стремглав напредък, други - да те срутен за момент от властовия Олимп. Лошо е да познаваш несъответствуващи хора. Още по-лошо - в неуместно време. Теменужка Петкова е христоматиен образец, който би трябвало да влезе в учебниците за начеващи политици. Раздел " Кажи ми кои са приятелите ти - с цел да ти кажа какъв брой време ще бъдеш министър ".

Всъщност Петкова изгоря, с цел да продължи да свети ръководството на ГЕРБ в третото си издание. И даже не става дума за двоен стандарт. Просто за сталинската предвидливост на Борисов: има човек - може да лъсне и проблем. Няма човек - казусът под килима. Властелинът реши по този начин и в тази ситуация с ръководителя на Народно събрание. Главчев бе безапелационно помолен да си върви не тъй като бе толкоз отговорен, а с цел да не се смути високия еврогост Таяни с полупразна пленарна зала. Поредният министър на здравето доктор Николай Петров си потегли по параграфа " до доказване на противното ". Така ще си отиде и шефът на НЗОК доктор Плочев. В трите случая отстраняването на тези хора не трансформира нищо. Керванът си върви, значимо е кучетата да не лаят. Така и в този момент. Теменужка Петкова бе изхарчена заради обосновани подозрения за нещо, в което няма по какъв начин да има пръст. С една дума - за нищо. Но тя, като правилен член на партията, легна с подготвеност на амбразурата. Жертва на спешния PR на Борисов. Между две протоколни брюкселски вечери.

Защо тогава не си отиде Делян Добрев? Когото с Хасковската спекулация го свързваше освен някакво си двайсетгодишно другарство с някого, ами и родства, разказани в Семейния кодекс, и обвързаности, които народът оприличава на свински вътрешности. Ами тъй като Хасково може и да не е центърът на планетата, само че когато всеки един глас, който може да ти подари следващ мандат в ръководството, тежи колкото личното му интелектуално тегло в банкноти, не си колиш златоносната кокошка. И Делян стана Недаденият.

Теменужка Петкова е обвързвана със скандалната договорка с CEZ толкоз, колкото с плановете на Илон Мъск. Зад непредвидения полет във висините на пазарджишката Гинка стоят фигури, които в никакъв случай не са седели в министерски кресла, много надалеч от медийната шумотевица, за които държавният пост даже на високи позиции не е прелъщение. Без да са законодатели, те могат да трансформират закони с повърхностно махване на ръка, без да са в държавните регулатори, те могат да благославят покупко-продажби на ръба на закона, те няма потребност да стават министри - те могат да купуват министри. И нагоре. Такива хора стоят зад въпросната договорка. Хора всевластни, анонимни, жестоки. Имената им научаваме от престъпните летописи, когато конкуренцията употребява против тях последния мотив. Погрешно ги назовават " енергийна мафия ". Това е страна в страната.

А Гинка е просто следващата кукла на конци. Неграмотният ром с 200 регистрирани компании в офшорни компании. Или с 1000 GSM карти. Измама. Но за милиарди.

Уверението, че държавните регулаторни органи (финансов контрол, конкуренция, енергийно и водно регулиране) ще ревизират под лупа въпросната договорка, е смехотворно. Диоптърът на лупата ще е надъхан от тези, които имат интерес.

Някога, когато демонстрираше избухлив темперамент, Волен Сидеров печелеше гласове и с настояването за национализация на ЕРП-тата. Масите са много релативно разбиране. И до момента в който угаждаше на настроението на масите, наричани за по-лесно електорат, третият в триумвирата патриоти ревеше като мечка, че стратегическите за националната сигурност предприятия би трябвало да са държавни. Когато се приближи до масите, определяни по народному като трапеза, млъкна. Сигурно тъй като не е възпитано да се приказва с цялостна уста.

Теменужка Петкова, чийто (независимо от двата мандата) професионализъм постоянно е бил под подозрение, само че за която даже опозицията не откри неприятна дума, призна консенсусния ù темперамент и блян към реализиране на съгласие в тази комплицирана, само че извънредно значима материя, падна почтена жертва. На задкулисието, спрямо което Делян Пеевски е несъвършен трамваен джебчия. Пожертва я Борисов. Дистанционно. Както постоянно, инстинктът не го излъга - когато на изток от обичаните му Западни Балкани се развихри стихия, той е в Брюксел. И от разстояние разпорежда. Наместникът Цветанов замазва: ще решим. Ако инцидентно палачинката се обърне и статутът " недадена " бъде присвоен и на Теменужка.

В третото издание на държавното управление на ГЕРБ бушоните започнаха да гърмят все по-често. Въпрос на време е политическата енергийна система да се претрупа толкоз, че да изпуши основният трансформатор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР