В по-стратегически план БНБ вече мобилизира сериозни усилия в проекта

...
В по-стратегически план БНБ вече мобилизира сериозни усилия в проекта
Коментари Харесай

БНБ мобилизира сериозни усилия за въвеждане на еврото

В по-стратегически проект Българска народна банка към този момент активизира съществени старания в плана за въвеждане на еврото в България. Задачите по пътя към осъществяване на тази цел надвишават банковия бранш, само че мощно ще ангажират и банките.

Динамиката на политическия цикъл през 2021 година докара до институционално-работна пауза в процеса в народен проект. Сега са налице всички фактори за неговото възобновяване посредством обновяване на активността на Координационния съвет за подготовка на България за участие в еврозоната и институционализиране на Плана за въвеждане на еврото. Проектът на този проект, признат от Координационния съвет на 30.06.2021 година, към този момент мина през формалната процедура на обществена социална консултация и междуведомствено координиране и има поддръжката на нашите външни сътрудници. Това декларира Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

„ Ковид рецесията продължи да слага банковия бранш пред сериозен тест и през 2021 година. За разлика от стрес тестванията през 2016 и 2019 година, резултатите от този тест не бяха хипотетични, а дадоха действителна оценка за положението на бранша и за потенциала му да работи при мощно неподходящи условия. Тази оценка може да бъде систематизирана по следния метод: българските банки освен не бяха отслабени по време на пандемията, само че влизат в 2022 година с индикатори по-добри или в най-лошия случай съвместими с индикаторите при започване на пандемията, в това число във връзка с капитал, ликвидност, качество на активите и рентабилност. По последни данни за 2021 година общата финансова адекватност е 22.4%, а отношението на ликвидно покритие е 325.4%, т.е. над междинните за Европейския съюз. В същото време брутният размер на необслужваните заеми и задатъци продължи да понижава, а облагата се приближи до исторически високите си нива от 2019 година “, показва още шефът на Българска народна банка.

„ Краткото пояснение за тези резултати е, че банковият бранш беше добре квалифициран да работи в комплицирана и сложна макроикономическа среда, каквато беше средата през последните две години. Това разреши на банковия бранш да има друг фокус от този, който имаше по време на световната финансова рецесия през 2008 година или по време на локалните проблеми в бранша през 2014 година При тези предходни епизоди банковият бранш беше зает главно с решаването на проблеми вътре в бранша. При коронавирус рецесията от последните две години банковият бранш беше зает не със личните си проблеми, а главно с облекчение следствията от рецесията за бизнеса и семействата и след това с възобновяване и ускорение на стопанската система “, добавя той.

В този смисъл коронавирус рецесията легитимира значима качествена смяна в позицията на банковия бранш - от източник на проблеми в предишното във значим фактор за тяхното решение през последните години. Показателно е, че банковият бранш всмуква и извърши сполучливо и без разтърсвания антикризисния пакет от ограничения, утвърден от Българска народна банка, възлизащ на към 9% от ББП, както и частен мораториум върху заплащанията по заеми от бизнеса и семействата. В същото време кредитната интензивност освен не стагнира, а се усили. Кредитите за бизнеса и семействата по последни данни от паричната статистика за 2021 година набъбнаха надлежно с 4.1% и 12.5% на годишна база, споделя Димитър Радев.
 istock istock
Добрите оперативни резултати бяха подкрепени с прогрес по значими стратегически задания. През октомври 2021 година беше маркирана една година от присъединението на страната към Европейския банков съюз като пълновръстен член. Оценката за това присъединяване както от страна на ЕЦБ, по този начин и на Българска народна банка, е еднопосочно позитивна. Тази оценка би трябвало да се преглежда отвън тесния подтекст на банковия бранш. Първо, тя демонстрира, че България може да бъде сполучлив и пълновръстен участник в институции на еврозоната, като се има поради, че Банковият съюз е първата такава институция, в която страната взе участие, и второ, тя е добър образец за институционално развиване, който би трябвало да се следва в среда на към момента съществени институционални дефицити.
Радев припомня, че през 2021 година отбелязахме една година и от включването на лв. в Европейския валутен механизъм. Това присъединяване удостоверява и в допълнение легитимира валутната непоклатимост на страната.

Банките са цялостни с пари, оскъпяват още услугите на гише

По думите му различен значим стратегически ракурс е продължаващият развой на консолидация в нашия банков бранш. Този развой следва световни трендове за търсене на оптимизации в структурата и успеваемостта на банковия бранш на фона на засилена конкуренция и напън от нови снабдители на финансови услуги, както и растящи разноски за съблюдаване на регулаторни и законови правила.„ Независимо от сложната и комплицирана среда, подбудена от пандемията, през 2021 година беше оповестена най-голямата като размер и цена договорка по придобиване в нашия банков бранш. Подобна договорка е най-точната пазарна оценка за положението на банковия бранш и неговата прелест за стратегически вложители.

Следователно секторът резервира доста добра кондиция и мина сполучливо през досегашния интервал на пандемията. Сега фокусът би трябвало да е ориентиран към справяне с провокациите на 2022 година, без да губим стратегическия подтекст, а точно процеса на присъединение на страната към еврозоната, в който банковият бранш ще играе основна роля “, показва шефът на Българска народна банка.

„ Като цяло чакаме макроикономическата среда през 2022 година да бъде малко по-благоприятна, само че не по-малко предизвикателна. Въпреки че сме в разгара на следващия пик на коронавирус рецесията, чакаме в границите на годината затихване и намаляване на отрицателните здравни резултати и надлежно намаляване и повече еластичност при използване на ограничаващи икономическата интензивност ограничения. Подобно развиване ще благоприятства подобряването на стопанската среда.
 istock istock
От друга страна, банките ще бъдат изправени пред обстановка на нараснала динамичност в рисковете, свързани с балансовата стойност на активи и пасиви и доходността. Тази динамичност ще зависи главно от развиването на макроикономическите процеси в Европа и в по-глобален аспект и в предстоящите промени в дейностите на водещите централни банки. Оттеглянето на стимулиращата парична политика, присъща за последните години, ще става очевидно посредством превръщане на лихвения цикъл. Тези процеси, които световно ще протичат с вариращ интензитет и разнообразни принадлежности на централните банки, в огромна степен ще образуват финансовите условия и в нашата страна.

В подтекста на очертаващите се световни макроикономически процеси инфлацията ще продължи да бъде обект на особено внимание. Темпът на повишаване на цените у нас през 2022 година чакаме да доближи пик на годишна база в границите на първото полугодие, а в края на годината още веднъж на годишна база да спадне под регистрирания към декември 2021 година Конкретните номинални нива на общия ценови показател ще зависят от комбинираното въздействие на антиинфлационни и проинфлационни фактори, в това число от  динамичността на цените на енергоносителите на интернационалния пазар, както и на цените на храните “, заключва Димитър Радев.

Очакваме идните полемики по приемането на бюджета за 2022 година да дадат спомагателни индикации за развиването на макроикономическите процеси в страната. В този смисъл значими за банковия бранш тематики са: годишната и средносрочната макроикономическа рамка, нивото и ръководството на дълга, политиката на приходите, както и нивото и ръководството на така наречен „ условни отговорности “ в енергетиката, превоза и общественото обезпечаване.
 istock istock
В подтекста на по този начин очертаващите се световни и местни макроикономически процеси и към момента съществуващите открити въпроси банковият бранш ще бъде подложен пред нуждата да балансира през 2022 година сред опциите за разширение на кредитната активност, резултат от предстоящото възстановяване на стопанската среда, и зоните на икономическа неустановеност, произлизаща главно от развиването на инфлацията и към момента непреодолените опасности, свързани с пандемията. Основен аршин за постигането на най-благоприятен баланс за всяка една банка ще бъде запазването и даже подобряването на качеството на активите.

От своя страна Българска народна банка има подготвеност, както и до момента, да приложи цялостния набор от ограничения в границите на своя мандат за намаляване и обезвреждане на проявлението на опасности във връзка с банките. Водещата цел на тези ограничения е опазване и в допълнение подсилване на финансовите запаси и високия потенциал на банките за вдишване на загуби от евентуално утежняване на кредитните портфейли и гарантиране запазването на стабилността на системата, в това число при по-неблагоприятни от предстоящите стопански и финансови развития във външната среда.

През 2021 година Българска народна банка на два пъти усили равнището на антицикличния финансов буфер, което по този начин ще доближи 1.5%, и удостовери равнището на буфера за систематичен риск в размер на 3%. Българска народна банка ще продължи да изисква поддържане на съответни финансови буфери в банките против евентуални загуби, произлизащи от реализация на повтаряем систематичен риск. Този риск понастоящем произтича главно от дейното жилищно кредитиране на семействата, както и кредитирането, обезпечено с комерсиално недвижимо имущество. На този стадий фокусът ще продължи да бъде върху използването на макропруденциални ограничения, ориентирани към капитала на банките, само че Българска народна банка е подготвена при нужда да приложи и спомагателни ограничения, в това число свързани с кредитирането, дефинирани във връзка с кредитополучателите.
 istock istock
В умозаключение 2022 година се обрисува като година на провокации, само че и на благоприятни условия за банковия бранш. Постигнатото през 2021 година демонстрира, че секторът се намира в мощна изходна позиция да посрещне провокациите и да употребява по добър метод опциите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР