В Пловдив беше отбелязана 169-та годишнина от рождението на Стефан

...
В Пловдив беше отбелязана 169-та годишнина от рождението на Стефан
Коментари Харесай

Пловдив почете 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов


В Пловдив беше маркирана 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов пред паметника на държавника на едноименния площад, на който се намира постройката на Община Пловдив.

В тържественото честване участваха боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и представители на комитет „ Родолюбие “. Строят бе признат от полковник Йордан Йорданов – шеф на щаба на " Съвместното командване на специфичните интервенции “, написа " Дарик ".

Слово за държавника произнесе Спас Гърневски – политик и държавник, кмет на град Пловдив от 1 ноември 1995 до 1 ноември 1999г. и депутат в 44-тото Народно събрание, по чиято самодейност с Решение на Общински съвет – Пловдив през 1997 година, в мандата му като кмет, площадът стартира да носи името на Стефан Стамболов.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), основал редица надарени произведения, свързани с пловдивски персони и събития. Най-известната от тях е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад, където всяка година на 31 януари се празнува годишнината от рождението на българският общественик.

Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл Пловдив - Стефан Попов, който напомни в своето художествено встъпление, че приносът и ролята на Стамболов го подреждат измежду най-значимите персони в историята ни и въпреки обликът му да е спорен, е неоспоримо, че той няма аналог. Стамболов е човек на екстремалните, спешните обстановки. Като общественик той поема опасности и отговорности, които са непостижими за другите. В това отношение той е непостижим и до през днешния ден и се трансформира в една от най-интересните фигури в новата ни история.

„ Няма различен български министър председател, който в толкоз огромен тип, да въплъщава проевропейската линия на страната. Като се стартира от прецизно съблюдаване на законите, модернизиране, дейно действие и надзор върху активността на всички държавни институции. Слага се началото на БДЖ, на пристанището, на Софийския университет, основават се българските пощи, държавната печатница, организира се първото българско комерсиално ревю в Пловдив. На 3 юли 1895 година Стефан Стамболов е погубен на 41 години. Формалният мотив за убийството му е възмездие за гибелта на майор Коста Паница, който със съдействието на Русия се е опитал да провежда опит за боен прелом. В резултат на измяната си майорът е наказан на гибел и екзекутиран. Уважаеми съграждани, не ви ли се коства, че историята със ориста на бележития български общественик Стамболов, е извънредно настояща и през днешния ден? “, попита Гърневски, който приключи словото си думите „ Бог да пази България, Пловдив и европейското бъдеще на идващите генерации! “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР