В Плевен бе извършена единствена по рода си иновативна мултидисциплинарна

...
В Плевен бе извършена единствена по рода си иновативна мултидисциплинарна
Коментари Харесай

Извършиха уникална операция с робот в Плевен

В Плевен бе осъществена единствена по рода си новаторска мултидисциплинарна интервенция с робот от два хирургични екипа, оповестиха от Медицинския университет в града. Чрез неповторимата робот-асистирана намеса е оперирана 70-годишна пациентка с напреднал рак на правото черво. Успешната интервенция е осъществена от екипа по онкогинекология на чл.-кор. проф. доктор Григор Горчев, взаимно с екипа по обща хирургия на проф. доктор Ташко Делийски, осведоми Българска телеграфна агенция.

Иновативното е, че част от интервенцията е симулирана предоперативно на 3D здравната маса за виртуални дисекции. На нея хирурзите са изучили анатомията на пациентката, дискутирали са най-подходящите входове за ръцете на роботизираната система в коремната празнина, с цел да се обезпечи оптимална позиция за уравновесена работа на двата екипа. Подобен вид интервенции към момента се правят най-вече посредством отворена хирургия, което води до огромна контузия за пациента, разясниха от университета в Плевен.

Уникалната интервенция на плевенските хирургични екипи е първата по рода си в България, а опитът в международен мащаб при реализирането на сходни комплицирани интервенции посредством роботизирани системи е към момента най-малък, показаха от висшето учебно заведение.

Проф. Горчев разяснява комплицираната интервенция по този начин: "След клинично разискване на случая от екипите от хирурзи и гинеколози, взехме решение за осъществяване на тази извънредно комплицирана интервенция с роботизираната система da Vinci Si, при която по едно и също време да се отстранят правото черво и матката на пациентката, тъй наречените задна тазова екзантерация. В същото време да се възвърне чревния тракт с ултраниска шевна линия на дебелото и правото черво. "

В съответния случай при оперираната 70-годишна пациентка е последвало бързо възобновяване след използване на минимално инвазивна хирургия - ранно оживление, зареждане, липса на опиати за обезболяване и други Предимствата за пациента при осъществяване на сходен вид мултидисциплинарни робот-асистирани интервенции са доста понижаване на контузията по време на интервенция, по-бързо възобновяване и по-нисък % на затруднения. Все още единични центрове ползват сходен вид хирургия при пациенти с такава клинична диагноза и обстановка.

Наличието в Медицинския университет в Плевен на три подготвени и работещи екипа по роботизирана хирургия - гинекологичен, хирургичен и урологичен - е отлична причина за сполучливото осъществяване на тези новаторски мултидисциплинарни интервенции, е безапелационен проф.Горчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР