В Плана за възстановяване и устойчивост, който България защити пред

...
В Плана за възстановяване и устойчивост, който България защити пред
Коментари Харесай

България ще вложи над 750 млн. лв. за създаването на 250 социални услуги за хора с увреждания

В Плана за възобновяване и резистентност, който България отбрани пред Европейската комисия, са планувани вложения в размер на 753 млн. лева за основаване на 125 обществени услуги за резидентна грижа и 125 обществени услуги за информиране и консултиране, покровителство и ходатайство, терапия и рехабилитация и образование за придобиване на нови умения, които ще обезпечат качествена грижа за 7500 хора с увреждания. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на среща с делегация на Европейския комитет за попречване на изтезанията (КПИ).

В диалога участваха заместник-министър Иван Кръстев, специалисти на Министерството на труда и обществената политика, представители на Агенцията за качество на обществените услуги и Агенцията за обществено подкрепяне.
Министър Гьоков показа напредъка на България за осъществяването на рекомендациите на комитета за възстановяване на изискванията и грижата в домовете за хора с увреждания у нас.

„ Подобряването на качеството на обществените услуги заема централно място в дейностите на държавното управление. В тази връзка през юни следва Министерският съвет да утвърди плана на Наредба за качеството на обществените услуги. В нея са регламентирани по-прецизни стандарти и критерии, които не позволяват физическо ограничение на потребителите, ползващи обществени услуги, гарантиране на достъп до услуги за покровителство, ходатайство и правна отбрана. За домовете за хора с увреждания са създадени независими стандарти и критерии за качество, които ще подсигуряват обезпечаването на повишен надзор до тяхното закриване “, сподели министър Гьоков.

Той добави, че са подхванати дейности за увеличение на възнагражденията на работещите в обществените услуги. Осигури се и съществено повишение на средствата от държавния бюджет за финансиране на обществените услуги, като за 2022 година техният размер е близо 534 млн. лева
Министър Гьоков акцентира, че промяната за деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора е и законово обезпечена. В Закона за обществените услуги е планувано съществуващите домове за пълнолетни лица с увреждания да се закрият до 1 януари 2035 година, а съществуващите домове за остарели хора да се реформират до 1 януари 2025 година, с цел да отговорят на стандартите за качество.

Заместник-министър Иван Кръстев добави, че „ Министерството на труда и обществената политика е твърдо решено да извърши амбициозна промяна в областта на обществените услуги, с която да подобрим живота на хората, които имат потребност от тях. Провеждането й изисква обединените старания на държавното управление, общините и цялото общество. По линия на Европейския обществен фонд + до 2027 година ще влагаме обилни средства за възстановяване на качеството и успеваемостта на обществените услуги в общността. Средствата ще се употребяват за откриване на нови услуги, наемане и образования на личен състав и оказване на методическа поддръжка “, сподели той.

Ръководителят на делегацията на КПИ Алън Мичъл оцени високо предоставената информация и напъните на Министерството на труда и обществената политика за възстановяване на изискванията и отношението в домовете за хора с увреждания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР