В писмо, изпратено до Вселенския патриарх Вартоломей, президентът на Република

...
В писмо, изпратено до Вселенския патриарх Вартоломей, президентът на Република
Коментари Харесай

Пендаровски в писмо до Вартоломей: Оценявам решението за приемане в канонично единство на църквата в РСМ

В писмо, изпратено до Вселенския патриарх Вартоломей, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски написа, че прави оценка решението за приемане в канонично единение на църквата в Република Северна Македония, с което „ се поправя историческата неправда, нанесена на църквата (в Република Северна Македония) и нейните вярващи”. „ Особено значимо е, че признавате историческата последователност на нашата черква с античната Охридска архиепископия, която от епохи е била леговище и източник на духовна мощ и вяра за православните вярващи”, написа Пендаровски.

В писмото си до Вартоломей той показва, че „ в този значим интервал, навременните решения на Вселенската патриаршия могат да повлияят решаващо върху духовната еднаквост на актуалните и бъдещите генерации, а оттова и върху духовната и обществена среда в Република Северна Македония”, осведоми Българска телеграфна агенция. Пендаровски написа, че откровено се надява и чака скорошно дефинитивно споразумяване на административния статут на църквата в страната, посредством издаване на томос за автокефалия от страна на Вселенската патриаршия.

„ Пълното довеждане докрай на автокефалията на нашата черква е от висш народен интерес за нас, тъй като открива опция за ново и необременено духовно израстване на Охридската архиепископия и прогрес и помиряване в македонското общество”, написа Пендаровски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР