В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на правосъдието

...
В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на правосъдието
Коментари Харесай

БСК алармира - бавят GDPR промените

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на правораздаването и на вътрешните работи Българската стопанска камара изрази безпокойствие, че в законодателната и оперативната стратегия на Министерския съвет до юни 2018 година не е включен план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни. Такъв не е оповестен и на портала за осъществяване на публични съвещания.
Повод за писмото е идното влизане в действие (от 25 май 2018 г.) на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който директно ще засегне активността на всички държавни и общински структури, публични организации, организации с нестопанска цел, както и всички икономически субекти, които в границите на активността си събират, обработват и съхраняват персонални данни. В общия случай, спазването на условията на регламента ще наложи смяна във вътрешната организация на активността на компаниите, като част от тях ще би трябвало да извършат основни промени, с цел да не подлежат на наказания.
Въпреки директното приложение на регламента, част от текстовете делегират на държавите-членки пълномощието независимо да регламентират част от разпоредбите. Понастоящем, главен нормативен акт в региона на отбрана на персоналните данни е Законът за отбрана на персоналните данни и подзаконовите нормативни актове към него. Безспорно, националното законодателство следва да бъде ревизирано, с оглед новата европейска регулация.
„ Въпреки огромната осведомителна акция, проведена от Комисията за отбрана на персоналните данни, неналичието на информация за съответните законодателни промени на национално равнище основава предпоставки за спекулации, разпространение на неверна информация от разнообразни източници и попречва компаниите съответно да се приготвят и да отговорят на условията. С оглед на гореизложеното, апелирам да упражните Вашето въздействие да бъдат взети всички ограничения, в това число законодателни, за сполучливото използване на Регламент (ЕС) 2016/679 “, се споделя в писмото на БСК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР