В петък завърши изграждането на второто платно на път I-9

...
В петък завърши изграждането на второто платно на път I-9
Коментари Харесай

Почиващите на Южното Черноморие пътуват по четирилентов път между Поморие и Ахелой

В петък приключи построяването на второто платно на път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в правата сред Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой. С стартирането на придвижването преди началото на дейния туристически сезон доста се улеснява трафикът и се покачва сигурността на придвижване. Новите пътни прави бяха открити от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, а преди стартирането на придвижването бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътешестване.

В петък завърши и инспекцията на Дирекцията за народен строителен надзор в к. к. „ Слънчев бряг “. Има установени нарушавания и по трите плажа, главно в компетенциите на Министерството на туризма. Те са за преместваеми обекти, които не дават отговор на утвърдените схеми от министъра на туризма. Едни от установените нарушавания са в хотел „ Империал “, където нелегално са построени паркинг и ограда, а обслужваща алея към някогашния ресторант „ Фрегата “ не е въведена в употреба по открития ред. За петте заведения на южния плаж в к. к. „ Слънчев бряг “ е открито, че са преместваеми обекти, осведоми районният министър.

Новото 4-лентово трасе от пътя Слънчев бряг – Бургас е с обща дължина над 9 км. От тях 4,4 км са обходния път на Ахелой, а 4,7 км е реконструираният сектор сред Ахелой и Поморие. Проектите са изпълнени със средства от републиканския бюджет и инвестицията е за близо 45 млн. лева с Данък добавена стойност.

Първокласният път I-9 е от извънредно значение за Бургаския район и с целогодишен натоварен трафик. През 2017 година приблизително на денонощие в сектора сред Слънчев бряг и Бургас са прекосявали 19 327 моторни транспортни средства. От тях 16 773 са леките коли, 1978 са товарните транспортни средства, а 370 са рейсовете, сочат данните от преброителния пункт наоколо до Равда. През предходната година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по правата са минали 36 057 моторни транспортни средства.

Обходният път на Ахелой е по напълно ново трасе и на него има две огромни уреди. Едното е пътен надлез на общински път, който минава над трасето на път I-9 и реализира връзка сред Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово придвижване, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас.

Реконструираният 4,7-километровия сектор от път I-9 Поморие-Ахелой сред 212-ти и 217-ти км към този момент е с две обособени платна с по две ленти за придвижване в посока. В сектора има 11 дребни уреди. Трасето пресича две предпазени зони по „ Натура 2000 “ и заради това са изпълнени редица еко ограничения, свързани с опазването на околната среда и биологичното многообразие. Изградени са водостоци, инсталирани са огради за земноводни и влечуги. В предпазена зона „ Поморийско езеро “ е построена специфична ограда дълга 5,6 м и висока 1,2 м. Шумозащитни огради от двете страни на пътното платно са сложени при къмпинг „ Ахелой “ и наоколо до хотелските комплекси.

Изпълнител на строителството на 4,4-километровия обход на Ахелой е „ Трейс Груп Холд “ АД. Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД „ План Инвест Сърч “, в което вземат участие: „ План инвест Пловдив “ ЕООД, „ Инфра Инвест “ ООД, „ Сърч Корпорейшън СРЛ “ и „ НТСС Консултинженеринг “ ЕООД. Техният контракт е за 295 464 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на ОБЕДИНЕНИЕ „ ВИП “, в което са: „ ВИА ПЛАН “ ЕООД, „ ТРАНСКОНСУЛТ-22 “ ООД и „ Пътконсулт 2004 “ ЕООД. Стойността на контракта е 7 804,20 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол за огромните уреди и пътната връзка е сбъднат от „ ТРАФИК ХОЛДИНГ “ ЕООД. Техният контракт е на стойност 7 680 лева с Данък добавена стойност.

Строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас са изпълнени от „ Пътстрой Бургас “ ЕООД. Стойността на контракта им е 21 563 497,44 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от „ Ен Ар Консулт “ ЕООД. Техният контракт е на стойност 224 640 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Виа проект “ ЕООД. Стойността на техния контракт е 16 000 лева с Данък добавена стойност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР