В петък Конституционният съд на Армения призна задълженията, залегнали в

...
В петък Конституционният съд на Армения призна задълженията, залегнали в
Коментари Харесай

И Армения ще арестува Путин, влезе ли на територията й

В петък Конституционният съд на Армения призна отговорностите, залегнали в Римския статут на Международния углавен съд (МНС), като съответстващи на нейната конституция. Преди това тези отговорности бяха утвърдени от Народното събрание на страната, което в този момент означава незабавното им влизане в действие, оповестява Би Би Си.

Сега, при положение на посещаване в Армения, съветският президент Владимир Путин и омбудсманът на Русия Мария Лвова-Белова може да бъдат арестувани там на съображение на издадена на 17 март заповед за ареста им от Международния углавен съд.

В изказването на съда се споделя, че Путин и Лвова-Белова " се допуска, че са виновни за военни закононарушения, свързани с противозаконното депортиране на население (деца) от окупираните територии на Украйна на територията на Руската федерация ".

Държавите-членки на МНС са длъжни да съблюдават заповедта, само че не всички страни са членове. Русия не е страна по Римския статут на МНС и не носи отговорности по него, както редица други страни.

Припомняме, че Армения е съдружник на Русия в Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ), както и е член на Евразийския стопански съюз. На територията на страната има огромна настояща съветска военна база, а съветски сили би трябвало да подсигуряват мира в Нагорни Карабах. Същевременно у управляващите в Ереван остана горчив привкус от отхвърли на Москва да се застъпи за своя съдружник в спора с Азербайджан за Нагорни Карабах или най-малко да даде по-модерни оръжия.

Премиерът на Армения Никол Пашинян, когато пристигна на власт минаваше за прозападен водач, само че с времето той въпреки и насилствено се върна в орбитата на Москва. Премиерът Пашинян посети Москва единствено преди няколко дни и се срещна с съветския президент, след възникналото напрежение в Нагорни Карабах.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР