В петък, 8 септември, Мароко беше разтърсено от земетресение с

...
В петък, 8 септември, Мароко беше разтърсено от земетресение с
Коментари Харесай

Какво причини земетресението в Мароко

В петък, 8 септември, Мароко беше разтърсено от земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер. Това е най-силното земетресение в страната от 123 години насам и до момента е предизвикало гибелта на над 2900 души. За страдание в района евентуално ще продължат да се следят вторични земетресения за известно време, което ще попречи на напъните за възобновяване на нанесените вреди.

Но какво аргументи това опустошително земетресение?

 Damages in Moulay Brahim 01

То става покрай град Адасил, в региона Маракеш-Сафи в Мароко, който се намира на към 75 км от Маракеш и е ситуиран в планината Висок Атлас. Но макар разрушителните последици, земетресенията в този район са много рядко срещани.

„ Земетресенията в Мароко не са необикновени, само че това е по-голямо и наоколо до огромния град Маракеш. Както и в доста други градове в района, старите здания нямат някаква характерно антисеизмична структура, затова са доста рискови “, споделя доктор Кармен Солана, вулканолог от Университета в Портсмут, пред Научния медиен център.

По принцип множеството сеизмични действия се случват по-близо до ръбовете на границата сред тектоничните плочи на Евразия и Африка (Нубия), което прави последното събитие изключително озадачаващо. Въпреки това има основателна причина за него.

Земетресението е провокирано от „ противоположен разлом “ – геоложко събитие, при което висящата стена, скалата, ситуирана над разломната линия, се придвижва (издига) против подножието, долната страна на разломната линия. Това деяние се случва при конфликт на тектонични плочи, което води до удебеляване на земната кора. Земетресението е резултат от неочакваното разбъркване на скалите вследствие на това напрежение, при което се освобождават огромни количества насъбрана сила.

Според публикация за The Conversation на Хесус Галиндо-Залдивар, професор по геодинамика в Университета в Гранада, „ магнитудът от 6,8 значи, че разломът, предизвикал земетресението, евентуално е дълъг към 30 км. Тази оценка взема поради връзките сред дължината на дейните разломи и магнитудите на земетресенията “.

Професор Галиндо-Залдивар изяснява, че защото отдавна в този район не е имало обилни земетресения, евентуално подземен напрежението се е натрупвало в обилни количества и единствено е чакало да се освободи. За страдание, то може да аргументи обилни разрушения, когато се случи, изключително в случай че живеещите в региона не са готови за сходни сеизмични събития.

Смята се, че броят на жертвите на това земетресение е изключително висок, защото то става през нощта, когато повече хора са си у дома и по този начин могат да останат в капан.

Би Би Си предизвестява, че даже и по-слабите вторични земетресения, могат да срутен развалени здания през идващите дни и седмици. Те са резултат от други разломи, които верижно получават нараснало налягане от скалите, провокирали първичното земетресение. При улягането и приспособяването им напрежението води до по-малки земетресения, които могат да продължат месеци и даже години напред.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg