В пет от столичните квартали цените на жилищата са нараснали

...
В пет от столичните квартали цените на жилищата са нараснали
Коментари Харесай

Колосален Скок На Цените На Жилищата В София! В Тези Квартали Нивата Са Вече Космически!

В пет от столичните квартали цените на жилищата са нарастнали с повече от 50% за трите години от средата на 2015 година до края на второто тримесечие на 2018 година, демонстрират данни на компания за недвижими парцели. В 31 от кварталите покачването е с над 40 на 100. Общо в 71 квартала растежът на цените е с повече от 30%, до момента в който във всички, без един от стличните региони, повишаването на парцелите е с повече от 20%.Средното повишаване на жилищата в столицата за този 3-годишен интервал е с 36%.

Този факт прави парцелите в София едно от най-хубавите инвестиции. Най-сериозен растеж в цените на жилищата в столицата се регистрира в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени (ниската база дава опция за бързо повишаване на цените), в такива с положително местонахождение или със едва предложение на нови жилища, написа Блиц.

През 2015 година в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с повишаване на парцелите с над 50%, цените са били относително ниски – сред 550 и 660 евро/кв. м. Именно това разрешава на парцелите в Левски В да нарастнат с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски да прибавят по 55 и 53 на 100 към цената си. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се регистрира повишаване от междинните цени с 50,55%. В топ 5 по повишаване влизат и парцелите в Яворов, където в този момент цените са с 56% над равнищата от 2015 година

В топ 10 по повишаване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и Иван Вазов, ситуиран сред НДК, Южен парк и бул. Витоша. Поскъпването на парцелите в Иван Вазов се дължи на огромното търсене и лимитираното предложение на ново строителство. Най-слабо покачване на цените на жилищата през последните три години се регистрира в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%). В някои от тези квартали през днешния ден има и може би най-вече ново строителство, което се появи на пазара – Витоша и Студентски град. Именно положителните планове там, освен това на по-ниски от междинните цени за София, тласкат и част от купувачите в тази посока. Сред най-поскъпналите квартали участват по-крайни и може би със занижени преди години цени, както и такива с разрастваща се инфраструктура и метро.

Друга причина за повишаването на жилищата в тези квартали е смяната на образа им и стартирането на ново строителство, което е на качествено друго равнище, спрямо преобладаващото предложение на панелни жилища в огромните жилищни комплекси, което също подвига цените Средната цена на жилищата в София е над 1080 евро/кв. м., само че това не стопира купувачите, като има растеж както на покупко-продажбите с парцели, по този начин и на строителната интензивност. Това се дължи както на подобрението на инфраструктурата в града, по този начин и на нарастването на жителите му, ниските лихви по банковите заеми и нарасналите приходи на популацията. В София най-скъпи са парцелите в регионите Докторски монумент, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрец, Оборище и Стрелбище.

Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1. Според брокери няма балон на пазара На пазара на жилища в България няма балон, обявиха брокери на парцели. През 2018 година имаше доста огромен растеж на строителството. Но упования са през 2019 година този растеж да е по-сериозен от сегашния. Причина за това е фактът, че единствено по половината от издадените през 2018 година разрешителни градежът към този момент е почнал.

През последните четири години България е в стопански напредък. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработицата, към момента не са усвоени и огромните средства от Европейски Съюз. Това води до упования за продължаващръст на строителството. 2018 година е първата след предкризисната 2008 година, в която има растеж на цените на всички типове парцели. Вероятно 2019 година няма да е по-лоша от актуалната, считат брокери на парцели.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР