В периода след 1990 г. се наблюдава трайна тенденция към

...
В периода след 1990 г. се наблюдава трайна тенденция към
Коментари Харесай

Времето през последните три десетилетия - все по-топло и с по-малко валежи

В интервала след 1990 година се следи трайна наклонност към повишение на междинната годишна температура на въздуха. Изместват се етапите на развиване на растенията. Разпределението на годишните суми на преваляванията през интервала е неравномерно и бележи слаба наклонност към понижаване на годишните количества. Това демонстрират наблюденията на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.

 графика: НИМХ-Варна

Последните 5 години са с наклонност на маловодие. За Източна България река Камчия е с най-голяма водосборна област и междинен дълголетен отток от 14,6 куб.м/сек. През 2022 година той е понижен на 5,9 куб.м/сек. Общият приблизително годишен отток на реките от Източна България (Русенски Лом, Батова, Суха река, Провадийска, Айтоска, Факийска, Ропотамо и Велека) е 22,780 куб.м/сек., и бележи спад по отношение на междинните стойности.

Тенденцията към намаляване на равнищата при подземните води се следи най-вече при по-плитко разположените до повърхността водоносни тела, до момента в който при по-дълбоките водоносни хоризонти количествата не търпят забележителна смяна, показват варненските експерти по анализиране на времето.

По мотив идните тази седмица Световен ден на водата и Световен ден на метеорологията, варненският филиал на Национален институт по метеорология и хидрология афишира Ден на отворените порти на 23 март. Всеки, който желае, може да посети института за полемики и запознаване с работата на метеоролозите и проблемите с водите и климата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР