В периода преди пролетната миграция на птиците екипите на Електроразпределение

...
В периода преди пролетната миграция на птиците екипите на Електроразпределение
Коментари Харесай

Електроразпределение Север завършва пролетното инсталиране на платформи за гнезда на белия щъркел


В интервала преди пролетната миграция на птиците екипите на Електроразпределение Север (част от групата ЕНЕРГО-ПРО) сложиха платформи за щъркелови гнезда по електроразпределителни уреди в общините Попово, Търговище, Омуртаг и Опака в област Търговище, в община Ветово в област Русе, в общините Долни Чифлик и Аврен, област Варна и в община Добрич, област Добрич.

Всяка година от октомври до март Електроразпределение Север осъществя план за монтиране на платформи за щъркелови гнезда. Ангажимент на енергийната компания е да обезопасява въздушната електроразпределителна мрежа преди пролетната миграция на птиците. Стълбовете са желано място за създаване на гнезда от щъркелите, по тази причина посредством монтирането на платформите се защищават птиците от попадане напрегнат и се предотвратява запалването на гнездата. Проектът е съгласуван с Българското сдружение за отбрана на птиците и има за цел да подсигурява спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци от годината, както и да обезпечи непрестанно електрозахранване на клиентите в околните обитаеми места.

През територията на Електроразпределение Север, по-специално по бреговата линия на Черно море, минава вторият по величина европейски миграционен път на птиците Виа Понтика. Този маршрут до Африка и назад се употребява два пъти годишно от близо 80% от популацията на бели щъркели на нашия континент. Монтажът на платформи от екипи на електроразпределителната компания се организира до пролетния прелет на птиците, след което се възобновява след есенната им миграция на юг.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР