В периода 31 март – 1 април 2020 г. Българската

...
В периода 31 март – 1 април 2020 г. Българската
Коментари Харесай

Само 8% от работодателите биха се възползвали от мярката 60/40

В интервала 31 март – 1 април 2020 година Българската стопанска камара е провела експресно онлайн допитване за готовността на компаниите да се възползват от така наречен мярка 60/40 за компенсиране на работодателите, потърпевши от рецесията, обвързвана с Covid-19.

Резултатите са на база 759 дали отговор, въпреки че досега в анкетата са се присъединили общо 795 работодатели. Въпросникът към момента е отворен за попълване.

Анкетата демонстрира, че от мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите , преобладаващият %, от които (44%) са с личен състав до 10 души. 55% от тях оперират в областта на услугите, 35% - търговията, 10% - промишленост. 48% от искащите да се възползват от мярката работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, 37% напълно са прекратили активност след заповедта на Министъра на опазването на здравето, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, възнамеряват други ограничения във връзка с личния състав, като максимален % от тях (42%) възнамеряват частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск, а 12% възнамеряват да понижат трудовите хонорари. До изцяло редуциране на личния състав, както и до закъснение на изплащането на трудовите хонорари ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от интервюираните още не са решили какви съответни ограничения ще подхващат. Сборът от процентите надвишава 100, защото интервюираните са посочвали по повече от един отговори. Приравнени към 100% , данните демонстрират следното:

Ще съкратя част от личния състав – 33%
Ще пусна целия личен състав в отпуск – 21%
Ще пусна част от личния състав в отпуск – 17%
Ще понижа краткотрайно трудовите хонорари – 10%
Още не съм решил – 8%
Ще забавя изплащането на хонорари – 6%
Ще съкратя целия личен състав – 5%

Нагласите измежду работодателските организации са, че в този си тип държавната помощ за бизнеса е неефективна. А, включвайки и осигуровките на чиновниците, разноските на работодателите надвишават 40%, имайки поради, че множеството от тях са прекратили напълно активността си и нямат никакви доходи.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България оферират страната ни да вкара немския модел за опазване на заетостта, базирайки своето предложение на немски вложител, който дава детайлности за немската мярка за 60% поддръжка.

От асоциацията означават, че в Германия като спомагателна мярка поради рецесията към ковид, на предприятието сега се възвръщат платените осигурителни вноски, т.е. в интервала на рецесията неговите разноски за служащия са 0% по отношение на естествените. Държавата заплаща цялата отплата, равна на 60% от чистата заплата на служащия. Което значи скица „ 60/0 “.

По-рано през днешния ден общественият министър Деница Сачева заяви, че 4 777 е най-големият пик на безработните за ден, като 3327 от тях са споделили, че са съкратени надлежно по повода, обвързвана с изключителното състояние.

Според нея е мъчно да се предвижда каква част от бизнеса ще се възползва от мярката 60/40, защото схемата работи от два дни. Тези браншове, които попадат в приложението - търговия, превоз, хотелиерство, артистична и креативна активност и други, са с сбор на заетите към 300 000. "На първо време се предвижда най-малко те да се възползват от мярката, още повече, че за част от тях, изключително във връзка с туристически действия, много мъчно ще бъде възобновяване, даже и след края на изключителното състояние ", разясни министърът.

Засега единствено 59 компании са изявили предпочитание да се възползват от мярката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР