В период на висока инфлация, поскъпване на енергията и газа

...
В период на висока инфлация, поскъпване на енергията и газа
Коментари Харесай

Брутален ръст в цените на имотите: През 2006 г. 1300 лв. на квадратен метър, а днес - 1300 евро

В интервал на висока инфлация, повишаване на силата и газа от ден на ден специалисти поучават да не бързаме да влагаме в парцели.

Когато човек има потребност, би трябвало да купи парцел. Ако продаде, също е добре да купи, с цел да влага парите си. За инвестиция сега не е най-подходящият миг. През 2008 година да вземем за пример, продажбите на жилища в София са били над 40 000. През предходната година, която ни изглеждаше доста мощна, не е достигнато това число - сделките са към 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева пред Bulgaria On Air.

По думите ѝ след внезапния спад през 2009 година следва лек подобен и през 2012 година, след което се следи повишаване на броя на продажбите на жилищата в София.

" Търсенето скача, излизаме от финансовата рецесия, приходите на хората и спестяванията им в банките се усилват. Ипотечното кредитиране също стартира да се възстановява. Условията, които стимулират хората, са доста. Най-важното от тях е, че хората желаят да живеят по-добре - те постоянно ще търсят да закупят по-добър парцел ", акцентира тя. 

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева показа статистически данни, съгласно които през последните 6 години растежът на цените на жилищата - ново строителство в София е 80%, а на остарялото - 98 на 100.

" През 2006 година междинната цена на един квадратен метър жилищна повърхност в София е била към 1300 лв., а през днешния ден е 1300 евро ", установи специалистът. 

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват директно върху интереса за покупко-продажба на парцел, Стойчева каза, че сходни трендове се следят през третото тримесечие на тази година.

" С капиталова цел се купуват двустайни жилища. Според опциите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се избират двустайни. Ковид рецесията ни накара да се замислим съществено, че не се усещаме удобно в дребните си жилища и огромния град, заради което набъбнаха покупко-продажбите със селски парцели. Заради инфлацията пък се покачиха покупко-продажбите с ваканционни парцели ", разяснява тя. 

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват главно парцели за лично прилагане - двустайни и тристайни жилища по крайбрежието. 

" Много огромен % от тях ги купуват с персонални средства, а не на заем ", означи Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден миг е подтикнала покупките, само че все още има лимитирано търсене на парцели. 

" Политическата рецесия в България също е фактор. В момента, независимо че има такава рецесия, тя не се отразява. На пазара на недвижими парцели малко по-бавно се отразяват всевъзможни земетресения. Войната в Украйна не се отрази на сделките, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната ", заключи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР