В период на световна пандемия, Маконис“ успя да затвори седем

...
В период на световна пандемия, Маконис“ успя да затвори седем
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Все повече български инвеститори участват активно на пазара за сливания и придобивания

В интервал на международна пандемия, „ Маконис “ съумя да затвори седем покупко-продажби , на които беше съветник през последните 20 месеца, т.е. по една на всяко тримесечие, споделя Евгений Кънев, лекар по стопанска система, ръководещ съучастник на консултантска компания за сливания и придобивания " Маконис ". Той е бил ръководещ шеф за Европа на американската компания Tello Corporation и шеф " Корпоративни финанси " в KPMG България. В кариерата си на капиталов съветник е управлявал над 300 плана за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия. Има МВА от Illinois State University,САЩ, и тапия по финанси и счетоводство на Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители на Англия (ACCA).

Основана през 2007 година, Maconis/„ Маконис “ е първокласна консултантска компания за сливания и придобивания, бизнес оценки, финансирания и други услуги от региона на корпоративните финанси . Екипът ѝ се състои от мениджъри и специалисти с дълготраен опит в международни консултантски компании, в голям брой покупко-продажби за сливания и придобивания и в планове, финансирани от интернационалните финансови институции. Клиенти на компанията са интернационалните корпорации, междинни и огромни български компании в осъществяване на тяхната тактика за напредък или излизане от техните пазари. " Маконис " е притежател и номиниран неколкократно с влиятелни интернационалните награди за водеща консултантска компания за сливания и придобивания.

- Г-н Кънев, по какъв начин се отразява дългата спешна вълна на световния пазар на покупко-продажби за сливания и придобивания?

- След международната финансова рецесия от 2008 година, световната стопанска система се намира в развой на цифрова промяна, който внезапно се форсира с настъпването на пандемията. В този развой водеща роля имат сливанията и придобиванията, посредством които вложителите търсят да придобият физически активи, интелектуална благосъстоятелност и човешки капитал, с цел да укрепят и разширят своите пазарни позиции. Обикновено в моментите директно след начало на огромна рецесия – финансова, пандемична, геополитическа – покупко-продажбите замират, по-късно се засилват първо финансовите вложители – от венчър фондове до фондове за откупуване и най-после, а и при по-ясни вероятности за напредък се включват и стратегическите вложители. Именно последните преформатират веригите за доставки, преструктурират цели промишлености и носят огромната тежест в размера и цената на покупко-продажбите в международен мащаб.

- България следва ли общия тренд в това отношение или оправда опасенията за понижаване на размера на покупко-продажбите?

- Обикновено с прочут лаг от няколко месеца, световните трендове стартират да се усещат и у нас. Но има и вътрешни аргументи, които ни пречат да бъдем атрактивен пазар за задграничните вложители. Някои са справедливи - като тази, че ние сме дребен пазар с неподходяща демография, което е сериозна спънка за привличане на вложения към вътрешния пазар. От друга страна, сегашният ни капиталов имидж, обвързван с корупция и евтина работна ръка също затормозява привличането на първокласни вложители в производства на артикули и услуги с висока добавена стойност.

Добрата вест за нас е, че от ден на ден български вложители са дейни в придобиванията и сливанията. Освен покупко-продажбите на вътрешния пазар за отвесна централизация или увеличение на пазарния дял, нараства броят на българските бизнесмени, които получават свои съперници, снабдители или клиенти на непознати пазари. В интервал на международна пандемия, „ Маконис “ съумя да затвори седем покупко-продажби, на които беше съветник през последните 20 месеца, т.е. по една на всяко тримесечие. Наши клиенти бяха както огромни задгранични компании придобиващи в България, по този начин и български компании, придобиващи в чужбина.

- В кои браншове се следи максимален интерес от непознати вложители към сливания и придобивания у нас и от какво е задвижен той по ваши наблюдения?

- По запитванията от чужбина мога да кажа, че най-сериозен интерес има към нашия ИКТ бранш. Както загатнах, светът е в цифрова промяна и ползата към този бранш е изцяло понятен. Повечето наши ИТ компании са в областта на услугите и аутсорсинга и съставляват интерес по-скоро поради своите човешки запаси. Наскоро приключихме такава договорка, където огромен норвежки конгломерат закупи собствен основен снабдител - една от най-известните компании на нашия ИТ пазар. Малко по-късно пък консултирахме договорката за придобиването на най-голямата българска компания за решения в региона на ИТ инфраструктурата от комуникацонния колос А1.

Вторият основен бранш от интерес за задграничните вложители са индуструалните производства. България продължава да е атрактивна като дестинация за понижаване на индустриалните разноски – труд, земя, строителство, директни налози. За такава договорка консултирахме американски вложител, който продаде своите индустриални мощности у нас на вложител от Южна Африка. Но най-голямата ни горделивост може би е, че консултирахме български вложител за придобиването на негов снабдител, италианска компания от немския й притежател като договорката се реализира в три страни.

Причината за характерния интерес към тези два бранша – ИТ услуги и промишленост – са световните трендове на преформатиране на веригите на доставка. За страдание в общия случай, България е забавна поради своите запаси, а не поради артикули или нововъведения. Това в действителност е присъща линия за множеството браншове на българската стопанска система: малко са нашите бизнеси със лични марки или достъп до крайни клиенти - причина за постигането на висока добавена стойност.

- Твърд курс към смяна на лихвените политики ще бележи идващите месеци и може би цялата последваща година. Как ще повлияе това на пазара на сливания и придобивания?

- Покачващите се лихви и в България сигурно ще забавят капиталовата интензивност, защото оскъпяват дълговото финансиране на покупко-продажбите. Но надалеч по-голям отпечатък върху покупко-продажбите има войната в Украйна, която внезапно подвигна геополитическия, политическия и бизнес риск на Източна Европа, изключително при страни като България наоколо до театъра на бойните дейности. От началото на войната, най-малко през нашия опит, следим привършване на почнали към този момент покупко-продажби, само че съвсем липсва задграничен интерес към по-сериозни вложения.

- Кои се обрисува да са най-големите M&A покупко-продажби у нас за тази година? Фактори от какво естество стоят в основата им?

- Най-големите покупко-продажби в България нормално са в три-четири бранша – финансови институции, енергетика, връзки и недвижими парцели. Фактори са размерът на активите, продължаващата консолидация на обособените браншове и преходът към ново потомство технологии. Вероятно една от най-големите покупко-продажби ще бъде тази за „ Булсатком “, където „ Маконис “ също имаше индиректно присъединяване. Убеден съм, че измежду топ пет покупко-продажби ще откри място договорката за придобиването на СТЕМО от А1, която консултирахме.

Нина Панова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР