В първото за седмицата пленарно заседание депутатите приеха на второ

...
В първото за седмицата пленарно заседание депутатите приеха на второ
Коментари Харесай

Задължителна оценка на въздействието на всяко горене на отпадъци, одобриха депутатите

В първото за седмицата пленарно съвещание депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за околната среда, с които се стяга контролът върху изгарянето на боклуци.
Всички съоръжения, изгарящи боклуци, без значение от техния потенциал, или от това дали са за създаване, за уголемение, или за допълнение на дадена апаратура, ще подлежат на наложителна процедура по оценка на влияние върху околната среда (ОВОС).
В текстовете на закона са включени и пробните изгаряния на боклуци, за които също към този момент ще е нужна Оценка на въздействието върху околната среда, което сега се прави с писмо от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Досега такава оценка се изискваше единствено за инсталациите, които изгарят над 100 тона боклуци на денонощие. Останалите, изгарящи под 100 тона на ден, подлежаха на преценка от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
С измененията в закона се цели да се подсигурява предпазен надзор, защото по този начин нареченият бездънен Оценка на въздействието върху околната среда изисква способени мнения от екологичните органи, от здравните инспекции, както и присъединяване на заинтригуваните страни посредством мнения и участия в публичните разисквания.
Приемането на препоръчаните текстове ще докара до усилване на превантивния надзор, в това число ще внесе утешение измежду обществото, което е мощно обезпокоеното от изнесените случаи, свързани с опасения за нерегламентирано изгаряне на боклуци или работа на инсталациите при забранен режим.
Законопроектът бе импортиран от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и група народни представители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР