В първия работен ден от новото 45-то Народно събрание парламентарната

...
В първия работен ден от новото 45-то Народно събрание парламентарната
Коментари Харесай

ИМВ предлага електронно дистанционно гласуване, активна регистрация и избори в села с над 100 души


В първия работен ден от новото 45-то Народно заседание парламентарната група на „ Изправи се! Мутри вън! “ внесе законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Законопроектът възприема огромна част от настояванията за рефор мир ане на Изборния кодекс, изразени на националните митинги от 2020 година, и подкрепени от специалисти по изборни процеси и системи. Целта на промени те е да създадат изборния развой по-прозрачен, по-честен и по-леснодостъпен за всички български жители, без значение в коя част на света се на мир ат, разяснява ръководителят на групата Мая Манолова.

Измененията плануват основаването на 32 МИР-Чужбина и облекчение на системата за разкриване на секции в чужбина , въвеждането на дейна регистрация , машинното гласоподаване да размени напълно хартиеното в секциите в страната. Предложенията включват основаването на дейно отдалечено електронно гласоподаване и въвеждането на гратис онлайн видео-излъчване на изборния развой след привършване на гласоподаване то. В плана се планува и намаляването на минималния предел на нужните преференции за пренареждане на листата от 7 на 5 % и въвеждането на обжалваемост на всички решения на ЦИК. В текстовете е планувано и намаляването на изискуемия брой население за осъществяване на избори за кмет в обитаемоте места от 350 на 100 души, както и понижаване на членовете на Централната изборна комисия от 18 на 15 души.

Според „ Изправи се! Мутри вън! “ въвеждането на дейно отдалечено електронно гласоподаване за българските жители отвън страната касае над 2,5 милиона българи в чужбина , а със основаването на 32-ри избирателен регион ще се решат проблемите с изкривяванията на пропорционалността на вота в регионите вътре в страната.

По отношение на дейната регистрация вносителите целят изчистване на изборните описи от умряли, напуснали страната или жители, които не са посочили интерес към изборния развой. Предвижда се тя да се извърши въз основата на гласувалите на последните парламентарни избори и интензивно записалите се.

Вносителите оферират машинното гласоподаване да стане единствен тип за секциите в България, а секциите в чужбина да гласоподават хартиено или отдалечено електронно. С преносима изборна кутия, на хартия, ще се гласоподава единствено в лечебни заведения, домове за остарели хора и профилирани институции, на плавателни съдове под българско знаме и отвън страната, където гласоподаване то с хартиени бюлетини се резервира.

Видео-наблюдението със запис и онлайн лъчение ще увеличи прозрачността и доверието в изборния развой и ще допусне по-ефективен цивилен надзор върху активността на изборната администрация. В случай на епидемиологична конюнктура онлайн излъчването разрешава наблюдаване на честността на изборите без скупчване на хора на едно място.

От „ Изправи се! Мутри вън! “ са безапелационни, че с намаляването на прага за разбъркване на листата посредством преференциално гласоподаване от 7 % на 5 % ще се ускори мажоритарния детайл в изборите. В огромните многомандатни изборни региони до момента беше мъчно преподреждането на листите поради високия преференциален предел, показват вносителите.

Според тях с новите промени всички решения на ЦИК ще подлежат на обжалване за възстановяване на контрола за правомерност на дейностите  на комисията.

Ново предложение е да се възстановят изборите за кмет във всяко обитаемо място с над 100 души население, а не с над 350 души, както е сега, както и кметовете на обитаеми места да разполагат със независим бюджет, който се приема от общинския съвет съгласно броя на популацията. Според „ Изправи се! Мутри вън! “ членовете на ЦИК би трябвало да се понижат от 18 на 15 души.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР