В пандемията от COVID-19 потреблението у нас се свива, като

...
В пандемията от COVID-19 потреблението у нас се свива, като
Коментари Харесай

Повече храна, по-малко алкохол консумираме в кризата

В пандемията от COVID-19 потреблението у нас се свива, като единствено при покупките на храна има растеж. Повечето хора са понижили броя на пазаруванията, само че купуват повече едновременно, само че по лист.

Това демонстрира проучване на All Channels Group и Blue Point за навиците и държанието на потребителите.

Консумацията на снаксове, чипсове, шоколадови и захарни произведения е спаднала. Пестят се разноски и от цигари, като пушенето е понижено най-вече от хора, родени сред 1946-а и 1964 година Поведението на поколението Z (между 1996-а и 2009 г.) е най-противоречиво – една част от тях са понижили пушенето, само че друга е почнала да купува повече цигари. Противно на упованията

българинът не е

почнал да

пие повече,

макар че прекарва по-дълго време вкъщи. Дори има спад в продажбите - основнo на високоалкохолни питиета като ракия, уиски и водка, които са и по-скъпи от бирата и виното. Тук още веднъж главно най-младите са почнали да си купуват повече алкохол, до момента в който към 40% от по-възрастните са го понижили.

Макар фирмите за доставки на храна у нас да регистрират растеж в активността, поръчките за ястия за у дома понижават с 30 пункта. Отрицателната наклонност се следи освен у нас, само че и по света. Което значи,че хората са почнали да готвят повече, до момента в който работят у дома.

Най-голям спад има в покупките на облекла и обувки. Родените преди 1964 година въобще не са купували такива артикули. Спадът при потреблението на козметика и артикули за персонална хигиена е по-малък, има обаче и отлив от покупката на книги, вестници и списания. Интересно е обаче, че най-младите са почнали най-интензивно да си купуват нещо за четене.

Заради рестриктивните мерки и работата у дома онлайн извършването на покупки добива известност. Дори има и хора, които за първи път са поръчали нещо по интернет. При други се усилват продуктите, които се купуват онлайн.

Храна, книги, козметика, обувки и облекла са стоките, които най-често са се купували онлайн. С 10,3% са се нараснали хората, поръчващи храна, при другите артикули растежът е сред 7,1 и 8,3%. Със 7,1 на 100 са повече и хората, купуващи медикаменти и артикули за персонална хигиена. При домашните използва и техниката растежът е приблизително към 5%, 3 на 100 от хората са почнали да пазарят онлайн мебели и спортни артикули. Родените сред 1980 и 2009 година

поръчват

най-много храна,

облекла и

козметика

Родените преди 1964-а година - главно книги и артикули за персонална хигиена.

15% са почнали да употребяват куриерски услуги, а 14 на 100 - онлайн банкиране. 11% са се записали на онлайн курсове за нови познания, а съвсем 9% са почнали спортни стратегии по интернет. Онлайн застраховките и консултациите с доктор към момента са непопулярни. По-възрастните интензивно употребяват основно куриерски услуги, онлайн и мобилно банкиране. Подобно е ситуацията и при поколението Х (родените сред 1965 и 1979 г.), само че те са заложили повече на онлайн курсовете за образования.

Освен да пазарят онлайн, българите са

прекарвали много

време у дома и

в гледане на

комедийни

шоута

Според проучването това е най-често срещаната форма на развлечение вкъщи – за 30% от запитаните, като предстоящо най-вече от тях са от по-младите генерации. Родените преди 1964 година са се разнообразявали посредством виртуално посещаване на забележителности, гледане на концерти в разнообразни платформи и онлайн разглеждане на галерии и музеи.

Но тези действия са доста известни при всички възрастови групи и са идващите най-предпочитани занимания надлежно с 24,5, 28,4 и 23,7%. 30,7 на 100 от поколението X са “отишли ” онлайн на дискотека, а 21,3% от по-възластните са гледали по интернет театрални постановки. По-непопулярни действия са гледане на оперни спектакли и на куклен спектакъл.

Средно по 254

минути дневно

сме седяли пред

компютъра,

а на телефона – по 142 минути.

Проучването изследва и настройката на хората по отношение на други действия с изключение на извършването на покупки. Така да вземем за пример 9,8% от планиралите отмора в страната са декларирали, че изрично няма да трансформират желанията си, до момента в който 33,1 на 100 ще търсят метод да я осъществят. 19% са се отказали да почиват в България, до момента в който останалите 38,2% въобще не са имали такива планове. И тук обаче има разлики при другите генерации. Най-големият % от уверените, че ще почиват у нас, са от поколението Х – 12,7%. Най-малък е делът при родените преди 1964-а (5,3%), само че най-вече от тях и въобще не са възнамерявали такава отпуска (46%). В същото време 5,8 на 100 от запитаните държат на проектите си да пътуват в чужбина, до момента в който 16,2% са се отказали. 61,6 обаче въобще не са имали такива планове.

9,1% от хората ще закупят ново обзавеждане макар рецесията, а отказалите се са 11,7%. 61,1 на 100 не са възнамерявали такава активност. Желаещите да създадат опреснителен ремонт на жилището си обаче са повече – 10,1% ще го осъществят непременно, а 26,6 на 100 ще потърсят метод за това. 15,7% са отсрочили ремонта.

10 на 100 ще закупят дребни електроуреди като кафемашина, микровълнова или прахосмукачка, като също толкоз хора ще се въздържат от покупката им. Придобиването на ново мобилно устройство не се оказва огромен приоритет в коронакризата, като единствено 6,2 на 100 са се решили на тази стъпка, а отказалите се са 10%.

Още по-малко са

хората, които

биха си взели

нов автомобил,

като 85% въобще не са възнамерявали такава покупка. Само 2% резервират проектите си за ново транспортно средство, до момента в който 7 на 100 се двоумят.

Най-голямо предпочитание имат поколението Z и милениалите (родените сред 1980 и 1995 г.). Макар и покупката на ново жилище да е по-голяма от тази на автомобил, в тази категория има повече искащи - 8,4 на 100 ще го създадат сигурно, а 7,6% ще търсят метод. Това са отнася най-много за родените след 1996 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР