В пандемичния филм, чийто сценарий в момента се пише от

...
В пандемичния филм, чийто сценарий в момента се пише от
Коментари Харесай

Учени работят в неистови темпове за създаването на ваксина срещу коронавируса

В пандемичния филм, чийто сюжет сега се написа от ковид в Китай, учени по целия свят работят с невиждани темпове върху съединения, които да спрат разпространяването на нововъзникналия вирус. С други думи - пробват се да спасят човечеството от сериозен проблем, разработвайки ваксина.

В действителния свят имунизациите играят лимитирани функции за закъснение на епидемии като Зика, която " обгърна " Латинска Америка през 2016 година, пагубната зараза от ебола в Западна Африка от 2014-2016 година и пандемичния грип, който стартира да се популяризира през 2009 година, защото не бяха подготвени в точния момент.

Този път случаите набъбнаха до над 3000 за негативно време и се " състезават " във всяка точка на света. Въпреки това учените настояват, че са по-добре готови от всеки път да произведат ваксина против вируса.

За страдание все още ковид е " една крачка напред " и още веднъж може да се окаже прекомерно късно, когато имунизацията бъде създадена, оповестява Sciencemag. 

Коалицията за епидемиологична подготовка и нововъведения (CEPI) разгласи, че ще даде на 3 компании общо 12,5 милиона $ за създаване на ваксина . Нейната роля е точно финансирането на решение в такива обстановки.

Всяко от трите старания, които CEPI поддържа, стартира в границите на часове, откакто китайските откриватели разгласиха за първи път генетични данни за ковид в обществена платформа. 

Moderna прави ваксини посредством преобразяване на вирусни последователности в транспорно РНК (тРНК). Когато се инжектира в тялото, тРНК кара организма да създава вирусен протеин, който може да провокира стремежи имунен отговор. " Moderna към този момент има девет ваксини в клинични изпитвания, които употребяват " платформата на тРНК ", споделя Стефан Банцел, изпълнителен шеф на Moderna. " Беше в действителност, в действителност мъчно научно предизвикателство да създадем първото тестване, само че щом то работи, идващите стават все по-лесни: получава се поредност, а не се стартира изначало ", споделя Бансъл. " Това е еднакъв индустриален развой от една и съща група в една и съща стая ".

Една от деветте ваксини , които могат да се употребяват за основа в създаването на лекуване за ковид, е ориентирана към респираторен синдром на Близкия изток (MERS), заболяване, породено от друг, само че сходен ковид. Тествана единствено при животни до момента, имунизацията MERS разчита на протеин на вирусната повърхнина. На доктрина, всичко, което екипът би трябвало да направи, е да смени генетичната поредност за този протеин, тъй че той да работи за лекуването на ковид. 

Inovio , друга компания, работеща върху ваксина против ковид благодарение на CEPI, стартира собствен план по създаване на лекуване. Inovio създава ваксини, направени от ДНК. Тя също има ваксина против MERS - която друга от тази на Moderna, която към този момент е влезнала в изпитвания върху хора. 

И Moderna, и Inovio настояват, че може да имат ваксина след 1 месец, с цел да стартират проби върху животни. 

Третият грант на CEPI ще бъде предопределен за откриватели от университета в Куинсланд. Те създават ваксина, състояща се от вирусни протеини, създадени в клетъчни култури, което е един тип по-стара технология. Молекулярният вирусолог Кийт Чапел, един от ръководителите на плана, споделя, че " стремежната цел " е да бъде готова кандидат-ваксина за човешки проби след 16 седмици. " Това е необикновено амбициозно и не можем да подсигуряваме, че можем да реализираме тази цел ", споделя Чапел. " Нашият екип работи толкоз интензивно и бързо, колкото е допустимо. Успокояващо ни е, че не сме единственият екип, който търси отговор ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР