В пакета от здравни дейности, които покрива Националната здравноосигурителна каса

...
В пакета от здравни дейности, които покрива Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Омбудсманът предлага изследванията за репродуктивност да се поемат от НЗОК

В пакета от здравни действия, които покрива Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да бъдат включени проучвания за репродуктивността при дамите и мъжете. Такава рекомендация изпрати омбудсманът Диана Ковачева до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, до краткотрайно изпълняващия служба шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова и ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

При дамите тези проучвания съставляват оценката на яйчниковия запас, а при мъжете проучването на спермограмата.

Повод за рекомендацията е сигнал от Фондация " Искам бебе ", съгласно която от ден на ден младежи на възраст сред 25 и 35 години у нас са със съществено нарушена репродуктивна функционалност. Това се дължи на неналичието на проучване на яйчниковия запас в млада възраст, показват от Фондацията и допълват, че в случай че пълнолетните дами се изследват годишно, това би изяснило техния репродуктивен статус и обмисляне раждането на дете в сходство със здравословното им положение.

Поради това от Фондацията оферират здравната каса да покрива проучване на хормона за оценка на яйчниковия запас (АМХ) на всяка жена на възраст от 18 до 35 години. Към момента междинната цена на проучването на този хормон е 50 лева, а за мъжете на същата възраст, проучването на спермограмата е в размер на 70 лева

За да са наясно със здравния си статус и да се роди крепко дете е значимо да има навременна профилактика и навреме определяне на репродуктивни проблеми при дамата и мъжа, написа Ковачева и отбелязва, че като омбудсман е ангажирана с разрешаването на проблемите по отношение на репродуктивното здраве и асистираната репродукция.

Тя обръща внимание и на обстоятелството, че все още не се води статистика, какъв брой от дамите и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми. Това се дължи на късното проучване на яйчниковия запас, което най-често се прави при кандидатстване за финансиране на действия по асистирана репродукция. Така дамите схващат за проблемите прекомерно късно с произлизащия от това разход на обществени и персонални средства, а от време на време и до неспособност да имат деца, като в същата обстановка и късно определяне на репродуктивни проблеми се оказват и мъжете, показва омбудсманът.

Предвид демографската рецесия и застаряващото население в България, държавната власт би трябвало да поставя повече старания в търсене на решения и взимане на ограничения, ориентирани към здравето и профилактика на болесттите, отнасящи се до фертилитета, счита Ковачева.

В рекомендацията си тя акцентира още, че ролята на общопрактикуващите лекари е извънредно значима - те би трябвало да осведомят жителите и да ги насочват към профилактични проучвания, касаещи репродуктивното им здраве.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР