В пакета от мерки има повече политика и много по-малко

...
В пакета от мерки има повече политика и много по-малко
Коментари Харесай

Прогноза: Над 200% скок в цените на храните

В пакета от ограничения има повече политика и доста по-малко стопанска система, счита доцент Огнян Боюклиев
От Българската академия на науките предвидиха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вид и 50% при оптимистичния. Доц. Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките чака най-малко два пъти повишаване на главните храни, в случай че войната в Украйна продължи.

„ Целият пакет е повече политически и ненапълно антиинфлационен. Обърнат е към всички гласоподаватели. Има повече политика и доста по-малко стопанска система. Свалянето на ДДС-то ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, само че надали ще се отрази на цената. В огромните градове самун се продава в огромните вериги хипермаркети от заготовки. Това от ден на ден измества нашите производители. Тук ДДС-то не знам каква роля ще изиграе ", разяснява доцент Боюклиев пред Bulgaria on Air.

Той дефинира като „ хубава “ отстъпката от 25 ст. на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, само че означи, че в Гърция има такава поддръжка за островите - избира се групата, която е най-засегната от инфлацията.

„ Бих насочил пари към късите вериги. Да създадем по-евтин превоза към София на производителите на зеленчуци. Качването на прага на наложителното вписване по Данък добавена стойност ще даде някакво отражение “, уточни ученият от Българска академия на науките и добави, че би насочил средствата към работещите небогати.

„ Войната е късмет да подпомогнем локалните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е импорт. Очаква ни беритба, нова годишна продукция. Има задоволително засети площи, би трябвало да подкрепят износа. Няма по какъв начин да се изолираме от интернационалния пазар “, сподели още доцент Огнян Боюклиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР