В отдалечени селища на Далечния изток има необичайни за Русия

...
В отдалечени селища на Далечния изток има необичайни за Русия
Коментари Харесай

Как гейзерите в Русия се използват за отопление и производство на електроенергия

В отдалечени селища на Далечния изток има необикновени за Русия електроцентрали.

Те не са топлинни или нуклеарни, а геотермални. Вижте по какъв начин работят те!

Електрификацията на страната е една от световните задания на болшевиките след революцията от 1917 година. Учените използват и като нови източници на сила, без които промишленото развиване на страната не би било допустимо. А в Далечния изток съумяват да открият и още един различен източник на сила.



Legion Media
Съветският опит
Полуостров Камчатка (Камчатска територия) и Курилските острови (регион Сахалин) са отдалечени от континентална Русия земи, където има висока централизация на дейни вулкани, гейзери и термални води. Минералните води са употребявани за отопление на къщи и преди, само че едвам през XX век съумяват да трансфорат парата в електричество за промишлени цели.

 Гейзер в Камчатка

Гейзер в КамчаткаLegion Media

Първата в света геотермална електроцентрала е издигната в италианска Тоскана през 1904 година и към момента зарежда Лардерело. Съветските учени стартират своите проучвания в Камчатка след Втората международна война.

Мястото за построяването на първата ГЕЦ е определено в най-южната част на полуострова в село Паужетка, покрай горещите извори Озерновски. През 1966 година е пусната пробна станция, която към момента зарежда цялото градско населено място Озерновское (където живеят към 2 000 души) дружно с риболовните предприятия, които към момента работят.



Установената мощ през днешния ден е 12 Мегавата. Освен електричество и отопление, станцията пуска топла вода в селището за развъждане на зеленчуци в оранжерии (което е доста потребно в градинарството, тъй като тук даже през лятото температурата е към 10°C).
Производство без боклуци


Legion Media

През 1967 година, на 70 км от столицата на Камчатка – Петропавловск-Камчатски, покрай селата Паратунка и Термален Съветският съюз, започва първата в света бинарна геотермална електроцентрала. Това е станция от затворен вид, където термалната вода взе участие в изпаряването на течности с ниска точка на шупване (в тази съответна станция нормално се употребява фреон, който кипи при 51,9°C). Турбините се въртят с помощта на получената пара. По този метод за ГЕЦ-а могат да се употребяват и не доста горещи извори.

 Първата геотермална електроцентрала

Първата геотермална електроцентралаЛев Гаркавий/Sputnik

Бъдещето е за такива станции, считат актуалните учени, защото на планетата не са доста горещите източници, но .

Съветският съюз е могъл да продължи да развива силата на гейзерите, само че през 70-те години на предишния век, заради политическата рецесия в Близкия изток, цените на петрола скачат четири пъти и по-нататъшното развиване на геотермалната сила стартира да наподобява нерентабилно. В Съюз на съветските социалистически републики преди малко са открити огромни ресурси от въглеводороди, които обезпечават на европейските страни , а на Съюза – благонадежден източник на приходи.



Лев Гаркавий/Sputnik

Развитието на различните енергийни източници още веднъж излиза на дневен ред едвам в края на 80-те години, когато е издадено разпореждане на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз за развиването на Далечния изток. Но няколко години по-късно Съюз на съветските социалистически републики се разпада и към геотермалната сила Русия се връща десетилетие по-късно.
А какво е ситуацията в този момент?
 Мутновската ГЕЦ

Мутновската ГЕЦLegion Media

В момента в Русия има четири ГЕЦ, три от които са в Камчатка и една на Курилите. Вместо Паратунската в края на 90-те години на предишния век се пускат две нови – Верхне-Мутновската и Мутновската електроцентрали. Те са ситуирани в южната част на полуострова в подножието на Мутновския вулкан. Тук е самостоятелен Елизовският регион, в който живеят повече от 50 000 души. Тези централи работят в синхрон с локалните топлоелектрически централи и водноелектрически централи, прехвърляйки силата си към общата мрежа на Камчатка. ГЕЦ-овете са издигнати с отчитането на сеизмичната обстановка в района. Те могат да устоят земетресение до 9-та степен по Рихтер.

 Верхно-Мутновската ГЕЦ

Верхно-Мутновската ГЕЦ

През 2002 година на остров Кунашир (най-южният от Курилските острови) е пусната в употреба геотермалната електроцентрала Менделеев. Капацитетът ѝ е единствено 7,4 мегавата, само че с нейна помощ се подава електричество и отопление на къщи и рибни предприятия в селото от градски вид Южно-Курилск, където живеят 7000 души.

 Машинна зала на ГЕЦ

Машинна зала на ГЕЦАнатолий Струнин/ТАСС

Също по този начин в тези региони има села, които се отопляват напълно единствено с термални води – Есо, Термални, Паратунка. Днес това са известни балнеоложки курорти.

 Южно-Курилск

Южно-КурилскLegion Media

Термалните води са възобновим и на практика изобилен запас, електроцентралите не изискват огромен разход на вода и не замърсяват атмосферата. Те обаче имат забележителен минус: тяхната успеваемост е ниска, към 10% (ТЕЦ-овете имат към 40%, а ГЕЦ-овете повече от 90%). И макар че делът им в общата енергетика на Русия е по-малко от 1%, те са станали незаменими в Камчатка, защото други източници на сила са мъчно налични и скъпи там. Производството на електрическа енергия в геотермалните централи тук е , в сравнение с в локалните Топлоелектрическа централа, тъй като те работят с гориво от други региони.



Legion Media

Друг перспективен район, в който през днешния ден се употребява геотермална сила, е Северен Кавказ, където някои села се отопляват от горещи извори и се разисква построяването на .

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР