В основата на новата операционна система са изкуственият интелект и

...
В основата на новата операционна система са изкуственият интелект и
Коментари Харесай

Microsoft подготвя уеб платформа Windows 12

В основата на новата операционна система са изкуственият разсъдък и браузъра Edge

Олекотена версия на Windows ще предложи преживяване с уеб-платформа
(снимка: Microsoft)

Microsoft създава нова версия на своята операционна система Windows, която е уеб-базирана, т.е. ще работи през интернет. Предполага се, че с този план софтуерната корпорация желае да конкурира Chrome OS на Гугъл, като се има поради, че хромбуците стават все по-популярни, изключително в бранша на образованието.

Уеб-базираната система на Microsoft е замислена като олекотен десктоп Windows. Това ще бъде една от няколкото модификации на към момента необявената платформа Windows 12, заяви Windows Insider, базирайки се на източници, близки до Microsoft. Пускането на Windows 12 е планувано за 2024 година, само че точната дата не е известна.

Не е изключено Microsoft да насочи уеб-платформата към просветителния сегмент, където предлага и евтини мобилни компютри Surface на цени до $200-250. Освен това, дружно със своите сътрудници – огромните производители на компютри – компанията от време на време пуска евтини преносими компютри за учебни заведения, колежи и университети.

Microsoft се опитваше да сътвори опростена версия на Windows и преди, макар че тези инициативи в последна сметка се провалиха. Така да вземем за пример, Windows 10 имаше супер олекотен S Mode, чието активиране, вместо в действителност да олекоти системата и да я освободи от ненужни съставни елементи, я превръщаше в неуместна Оценка за съвместимост, която е доста сложна за потребление, заради рестриктивните мерки.

Осъзнавайки, че потребителите въобще не са удовлетворени от режима S, Microsoft реши да преразгледа концепцията си и въз основа на нея да пусне обособена операционна система, наречена Windows 10 X. Корпорацията изпълняваше този план в продължение на няколко години, в началото с фокус върху устройствата с два екрана, само че по-късно акцентът беше преместен към евтините преносими компютри.
още по темата
Но на Windows 10 X не ѝ беше писано да види бял свят. Microsoft ограничи създаването на плана през май 2021 година, тъкмо месец преди оповестяване на Windows 11.

Подобно на Chrome OS, новата система на Microsoft ще бъде мощно подвластна от стабилната интернет връзка. Според източниците на Windows Insider, тя не е предопределена да размени обичайните версии на Windows на настолни компютри и ще бъде напълно нов вид на системата, приспособен за характерни пазари.

Microsoft към този момент удостовери във вътрешна записка, че образува нов екип за Windows и Web Experience, който да създаде идващите генерации Windows и уеб артикули. Един от описите с работни места също удостоверява проектите на компанията да „ дефинира и достави последващо потомство Windows преживявания и приложения, които обгръщат Клиент и Облак ”.

В друга публикация за работа, която беше отстранена, производител на чипове удостовери съществуването на „ последващо потомство Windows ” със обилни графични усъвършенствания, цитирайки драйвери WDDM (Windows Display Driver Model), разкри Windows Latest, без да показва съответната компания.

Все още не се знае доста за самата Windows 12 като операционна система. Най-вероятно тя ще има нова лента на дилемите в стила на Apple macOS, само че самата Microsoft не удостоверява това.

Може би същият панел ще стане част от новия „ облак ” Windows 12, който ще се конкурира с Chrome OS. Също по този начин, съгласно Windows Latest, централните съставни елементи на системата ще бъдат изкуственият разсъдък и браузърът Edge. Това не е изненадващо, защото в Chrome OS всичко също е обвързано с браузъра Chrome.

Но Гугъл обезпечава цялостна поддръжка на приложения за Android в Chrome OS, а към този момент не е ясно какво може да опълчи бъдещото създание на Microsoft. Компанията към този момент няма лична мобилна операционна система – Windows 10 Phone загуби конкуренцията с Android и iOS и създаването ѝ беше спряна. Освен това Chrome OS на доктрина може да започва даже Windows приложения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg