В ожесточен спор влязоха министърът на културата Боил Банов и

...
В ожесточен спор влязоха министърът на културата Боил Банов и
Коментари Харесай

Ожесточен спор в ефира на БНТ! ТВ водещ захапа министъра на културата

 В яростен спор влязоха министърът на културата Боил Банов и водещия на утринния блок по Българска национална телевизия Георги Любенов по тематиката за парите на естрадните реализатори, която от няколко дни тресе общественото пространство.

Всички създатели от " Златния Орфей ", които по един или различен метод са останали неоценени, ще бъдат подкрепени, увери министърът  и разясни:

" Има няколко индивида, които са изпуснати от листата. Ще бъдат добавени, ще бъдат проанализирани. Няма да има никой останал непочетен. Да ще довършим работата, ще намерим метод да уважим всички създатели ", посочи Банов.

" Най-важното е, че стартирахме отнякъде. За мен и за моите сътрудници всички от инициативния комитет е чест. Няма да оставим никой отвън листата, който е популяризирал страната ", сподели още Банов. В тези четири години са създавани условия за развиване на българската просвета. Няма ден от тези четири години министерството да не е работило да основава условия и мотивация на хората на изкуството, заключи Банов.

" Диригентът Пламен Джуров е ръководител на комисията, подбрала 65-имата наградени ", разгласи Банов в студиото. Досега се знаеше, че началник на комисията е Иван Попйорданов. По думите на Банов останалите членове са представители на разнообразни гилдии в изкуството. " Защо ги криете? Вярно ли е, че в комисията са Любо Киров, Белослава, Мария Илиева и Графа ", попита Любенов. " Как може да противопоставяте по този начин музикантите един на различен ", ядоса се министърът.

Той изясни, че още преди година е заречен на Васил Найденов, че ще стартира да взема решение казуса с парите на музикантите и в този момент към този момент е поел отговорност за това. " Но като започнеш да решаваш един проблем, се отваря различен, който също би трябвало да решиш. И това е поемането на отговорност. Можеше нищо да не вършим и тогава щеше да е тишина ", сподели разпалено Банов.

" Списъкът с наградени реализатори и музиканти ще бъде допълнен. Още от на следващия ден започваме, откакто се видя, че има пропуски ", обещаваше непрекъснато министърът, очевидно неудовлетворен от въпросите на водещия. По думите на Банов в листата ще влязат всички, които заслужават. Сред тях е и Христо Кидиков, който липсва макар критериите, съгласно които награди ще се дават на наградените от " Златния Орфей ".

Банов изясни, че няма законов метод, по който да бъдат отпуснати пенсии на естрадните звезди. Затова пък министерството има право да дава държавни награди. Така се стига до концепцията музикантите да получат парични награди, наречени награди, които по думите на Банов сигурно ще бъдат удължени и след сегашната им отминалост от 3 години.

Същевременно ще бъдат открити и други мотиви, с цел да се дадат пари и на други хора на изкуството, сподели Банов. " Не се сърдете в този момент ", съобщи водещият на културния министър.

" Не ви се дразня, само че съм изумен от позицията, която заемате ", отвърна му пък Банов в края на разгорещения спор посред им.

Междувременно братя Аргирови се включиха в горещата полемика със своя позиция по тематиката. Това предизвика министърът на културата Боил Банов да ги предложения персонално ги предложения от ефира на Българска национална телевизия, с цел да обсъдят дружно по какъв начин всички заслужили музиканти, а освен 65-имата от " Златния Орфей ", да получат парични награди.

Братя Аргирови обясниха на министъра, че има и други известни реализатори, които не са взели участие в " Златния Орфей ", само че са получавали награди от " Мелодия на годината ", по тази причина също заслужават награди. Сред тях са Росица Кирилова, Милена Славова, както и самите те.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР