В очакване на украинска контраофанзива Русия се опитва да укрепи

...
В очакване на украинска контраофанзива Русия се опитва да укрепи
Коментари Харесай

Путин принася „Троицата“ на Рубльов в жертва на бога на войната. Защо е този мениджмънт

В очакване на украинска контраатака Русия се пробва да укрепи позициите си освен във военно, само че и в мистично отношение. Самолети Росгвардията с иконата на свети Серафим Саровски кръжат над изключително уязвими райони. Ермитажът предава на Руската православна черква сребърния кивот с мощите на Александър Невски. Президентът Путин дава на църквата безвъзмездното прилагане на " Троицата " на Андрей Рубльов.

Още в средата на април съветските управляващи донесоха в окупираните територии на Украйна две копии на иконата на Спас Неръкотворни, чийто оригинал се намира в Главния храм на въоръжените сили. Едното бе оставено в щаба на групировката " Днепър " в Херсонска област, а другото - в щаба на групировката " Восток " в Луганска област. Но тази икона наподобява се оказа слабичка. Със затъването на Русия във война, суеверността на главнокомандващия нараства и той се нуждае от все по-силни амулети.

Защо е това на РПЦ?

В продължение на два дни, на 17 и 18 май, икона на свети Серафим Саровски обикаляше " териториите на Русия, които се намират в зоната на евентуална опасност от противников безпилотни летателни апарати " в аероплан на Росгвардия и съпроводена от духовник Роман Богдасаров. С тази икона през 1904 година съветският император Николай II благославя бойците, заминаващи за Руско-японската война, която Русия скоро губи.

Няколко дни преди този момент хвърчене шефът на Ермитажа Михаил Пиотровски заяви за предаването на кивота на Александър Невски на Руската православна черква, като отбелязва, че " през днешния ден свещеното значение на паметника е по-важно от неговата художествена полезност ". Мощите на светия княз се намират в Александро-Невската лавра, където нищо не пречеше те да бъдат почитани и пред тях да се насочат молебствия. А бароковото сребърно надгробие, тежащо 1,5 тона, направено по времето на императрица Елизавета Петровна, се съхраняваше в Ермитажа. Сега, съгласно Пиотровски, " съединяването на мощите с гробницата на територията на Лаврата придобива необикновен смисъл ".

От позиция на православното богословие в метода, по който са завършени мощите на светеца, няма никакъв " необикновен смисъл ". Предаването на кивота можеше да се аргументира с възобновяване на историческият образ на Троицкия събор на Александро-Невската лавра. Но Пиотровски знае към кого са адресирани думите му, той дава отговор на упованията на началството.

Не след дълго се оказа, че президентът Путин е наредил да бъде предадена на РПЦ и най-известната съветска икона - " Троицата " на Андрей Рубльов. Дори патриарх Кирил наподобява бе сюрпризиран. Преди това той беше помолил иконата да бъде преместена в Храма на Христос Спасител единствено за две седмици на празника на Троицата, само че в отговор я получи за непрекъснато, и то от самия президент.

Във всички църковни документи " Троицата " и кивотът на Александър Невски, при цялата им неравноценност, са изредени със запетаи, като пакетна договорка. Патриархът и Синодът директно свързват преместването с нуждата от усилване на молитвата по време на войната, която те назовават с евфемизъма " сложни времена ". В реалност обаче за РПЦ това е по-скоро акт на одобряване на властта и силата.

Ако ставаше въпрос за даване на достъп на вярващите до " Троицата " в сакрално пространство, тя просто щеше да бъде преместена в църквата " Свети Николай " в Толмачи, която в това време е и музейна зала в Третяковската изложба. Там в специфичен кивот-капсула под надзора на уредниците е изложена иконата на Владимирската Богородица.

Иконата на Рубльов към този момент е пренасяна няколко пъти в този храм на Петдесетница, само че това не предизвикваше никакво неспокойствие и опашки от вярващи, искащи да ѝ се поклонят. Така че " молбите на вярващите " като мотив за преместването на иконата са молби на един утопичен църковен народ, който като че ли е показан от патриарха. В Московската патриаршия не са постъпвали всеобщи молби за желанието в Лаврата безусловно да бъде почетен оригиналът на иконата на Рубльов.

За съвсем година и половина война Руската православна черква показва освен безспорната си преданост и идеологическа поддръжка за " специфичната интервенция ", само че и дейното си присъединяване в нея. В енориите сe събира филантропична помощ за " нашите момчета ", плетат се камуфлажни мрежи, вършат окопни свещи, свещеници изпращат мобилизираните във военкоматите в цяла Русия, като раздават иконки и поръсват със светена вода.

Оформи се цяла субкултура на Z-православието - мрежа от канали в Terlegram, телевизионни излъчвания, кръстни шествия с георгиевски лентички с пеене на " Катюша ", алено знаме с лика на Спас Неръкотворния, което се праща дружно с филантропичната помощ в окупираните територии. Да не приказваме за военното духовенство, за свещениците, които отиват на фронта, пропагандират там, вземат участие в сраженията и умират.

Свещенослужителите, които рискуват да се изкажат срещу войната, даже единствено като заменят думата " победа " с думата " мир " в молитвите си, са подложени на строги обществени санкции, в това число лишаване на сана им. Протойерей Леонид Калинин просто сложи подписа си под протокола на Съвета по реституция на Третяковската изложба, с който се отхвърля предаването на " Троицата ", тъй като положението ѝ е несигурно. За това той е отхвърлен от служение и е лишен от длъжността ръководител на Експертния съвет за църковно изкуство. А иконата въпреки всичко ще отиде в катедралния храм " Христос Спасител " (това се случи през вчерашния ден - б.р.).

Човек би предположил, че всички тези скъпи дарове са заплащане на църквата за нейната дейна поддръжка. Но евентуално това е и задатък, одобряване на РПЦ като главен провайдър на чудеса, монополист, на който е даден най-важният талисман.

Защо й е това на властта?

Носят се доста клюки за битовия магизъм като тип набожност на самия Путин, неговото обграждане и съветския хайлайф като цяло. Започвайки с най-анекдотични - от рода, че Шойгу доставя Путин с някакви вълшебни корени, че вървят дружно при секрети шамани и че измежду служителите, в това число тези от службите за сигурност, е признато да се подмладяват с бани с рога на северен елен и да се разменят някакви вълшебен чайове и отвари.

Журналисти, които в миналото са били в кремълския пресцентър, описват, че било непозволено да се " подрязва опашката " на " началника " (тоест да се пресича траекторията на придвижване на президента даже там, където той към този момент е минал), или пък да се стъпва върху сянката му. Говори се, че един от вицепремиерите отсрочва срещи по съвет на астролог.

Всичко това поотделно може да е правилно единствено частично, а може и да е небивалица. Но изобилието от такива присъщи клюки в изискванията на цялостна осведомителна херметичност - това към този момент е единствено по себе си доказателство. В Русия се шушука за суеверието и склонността към езотерика на управлението на страната.

Изглежда, че православните артефакти попадат в същата категория като мараловите рога, а църквата е техен снабдител. През годините на ръководство на Путин се натрупаха много псевдорелигиозни ритуали и знаци. Всички те са синкретични, употребяват православен дизайн и лексика, само че по своето наличие водят началото си от езическата ритуалност, която включва освен национални, само че и езотерични практики.

Тук може да се напомни по какъв начин в разгара на пандемията беше осветлен злокобният Главен храм на съветските въоръжени сили. В описанията му, в това число и в формалните, се показва, че " в пропорциите на храма са закодирани специфични смисли ". Диаметърът на основния купол е 22,43 метра, тъй като " Хитлер е подписал акта за капитулация на Германия в 22:43 часа ". Височината на храма е 96 метра, тъй като 960 година се счита за годината на раждане на равноапостолния княз Владимир. В иконостаса има 48 икони - съгласно броя на месеците на война, като се брои японската война и така нататък

Всичко това са вариации на езотеричната нумерология, която паразитира върху обичайните християнски знаци. Дори когато броят на куполите на античните църкви е бил три съгласно броя на лицата на Светата Троица или 12 съгласно броя на апостолите, той е символизирал връзката с небесната действителност, препращайки към евангелските облици, а не е шифровал вълшебен военни победи.

Не по-малко магическа е и традицията за разнасяне на разнообразни светини из съветските градове, която се утвърди в Русия през последните 20 години. Владимир Якунин придвижва Свещения огън от Йерусалим в Москва от 2003 година насам, в навечерието на Великден. Той също по този начин финансира идването на Пояса на Богородица, а създателят на " Фосагро " Андрей Гуриев - на мощите на Николай Чудотворец. Около това се построява цяла промишленост за поклонение - многочасови опашки, рейсове с поклонници, полеви кухни, ВИП-билети за управлението. В същото време президентът Путин персонално посрещна ковчега с Пояса Богородица на летище Пулково и посети Храма на Христос Спасител, с цел да види мощите на Николай Чудотворец.

През зимата на 2014 година православният олигарх Константин Малофеев спонсорира съветския гастрол на друга атонска реликва - ковчега с Даровете на влъхвите. В края на януари той ненадейно бе пренесен в Симферопол с частния аероплан на Малофеев, съпроводен от сенатора Дмитрий Саблин и охраняван от Игор Гиркин.

Както по-късно споделя някогашният заместник-председател на Кримския съвет на министрите Рустем Темиргалиев точно по време на гастрола на Даровете на влъхвите Малофеев и Саблин са обсъждали с представители на локалната власт какво може да се направи, в случай че Майданът в Киев победи. Златото, тамянът и смирната от най-миролюбивата евангелска коледна история се оказват или прикритие за военно-политическа интервенция, или са били употребявани като амулет за нейната сакрална поддръжка. По-вероятно е да са били и двете.

Половин година след визитата на Даровете на влъхвите в Крим в Донецка област беше свален малайзийският боинг. А на 31 юли, две седмици след злополуката, президентът Путин организира специфична среща с кмета на Москва Собянин, ректора на Московския архитектурен институт Швидковски и заместник-директора на Кремълските музеи Баталов по един-единствен въпрос - концепцията за възобновяване на разрушените от руската власт Чудовски и Възнесенския манастир в Кремъл. Обещават му, че всичко ще бъде направено, само че през 2017 година шефът на Кремълските музеи Елена Гагарина съобщи, че " такива проекти няма ". Дали пък това не е бил опит за опрощаване на прегрешението в жанр Иван Грозни?

Могат да се посочат още доста сходни образци, в това число на равнище губернатори. Особено се отличава някогашният белгородски губернатор Евгений Савченко, който по време на 30-годишния си мандат трансформира Белгород в най-благочестивата област в Русия (дотолкова, че там даже се окачваха на кръстове), първи вкара " Основи на православната просвета " в учебните заведения, наложи санкции за псуване, забрани Хелоуин и Свети Валентин, а по-късно написа окултната книга " Потресение " за срещата си с жена- " боговидица ", посредством която поддържа връзка с Висоцки и Сергий Радонежски и получава препоръки за ръководството на региона.

Един от вдъхновителите на това " православие на чудесата и светини " - митрополит Тихон Шевкунов, който назовават " духовника на Путин ", само че по-скоро може да се приказва, че той е в най-близкото обграждане на президента и на доста представители на службите. Книгата му " Несветите светци ", която в Русия е продадена в милиони екземпляри и е преведена на десетки езици, се състои от нравоучителни приказки за директните причинно-следствени резултати от магическите дейности: в случай че не получиш Свето причестяване, получаваш тухла в челото.

Монахът Диодор (Ларионов) в рецензията си за преди малко излязлата " Несветите светци " написа: " Несветите светци " е доказателство за това по какъв начин суеверието подменя със себе си вярата, създавайки илюзията за нравствен живот и съзерцаване на тайнствените " пътища Господни ", само че на процедура се трансформира в обикновен свръхестествен автогенен тренинг - един тип самовнушение ".

Източници описват, че митрополит Тихон обича да споделя по какъв начин при започване на декември 1941 година, когато руските войски почнали контранастъпление край Москва, Сталин сякаш наредил на един аероплан да лети над Москва с Тихвинската икона на Божията майка. В кабинета си в Кремъл той слушал непосредствено протичащото се в пилотската кабина и помолил да усилят звука, тъй като обичал църковното пеене.

Няма документални доказателства за това, само че историята е крепко вкоренена в православно- патриотичния легендариум, а мозайка с този сюжет украсява нумерологичния Главен храм на съветските въоръжени сили. Сегашното кръжене в небето с икони евентуално е реорганизация на сталинския " въздушен кръстен ход ", който в никакъв случай не се е състоял.

Символично предаване

И " Троицата ", и кивотът на Александър Невски ще бъдат предадени на Руската православна черква, с цел да " засилят молитвата ". В случая с " Троицата " това ще е перформативен акт: предаването на иконата е виртуално. Министерството на културата и Третяковка вземат решение сложна задача: по какъв начин да задоволят по едно и също време суеверните потребности на президента преди украинското контранастъпление, властовите упоритости на патриарха, юридическите си ползи и, най-после, физическите потребности на античната икона, за която никой не желае да поеме отговорност, с изключение на тези, от които е отнета.

Снимка: Скрийншот/Telegram

В последна сметка президентът Путин направи алегорична жертва - разгласи предаването на иконата. Патриархът алегорично я одобри - той разгласи на всички места, че " Троицата " към този момент принадлежи на Църквата. Тя ще бъде показана в основната черква на страната и ще бъде върната за реституция най-малко за една година. А където има година, там са 10. Юридически иконата към момента ще принадлежи на страната, а алегорично - на църквата.

В същото време в църковните документи и в известията за медиите и иконата, и нейните копия попадат като " чудотворни ". Сякаш " чудотворността " е спомагателен мотив за легитимиране на правата на Руската православна черква върху всеки артефакт и аргументация на неговата полезност и евентуална успеваемост в актуалната политическа обстановка.

Но " Троицата " в никакъв случай не е била считана за чудотворна, в църковните календари няма дни за честване на такава икона и няма богослужебни текстове за нея. Тя е била скъпа не поради особената молитвена респект към нея или чудотворния си темперамент, а тъй като е естетически и сетивен израз на комплицираната богословска идея за троичността на единия Бог, визуализация на най-тайнствената християнска доктрина.

Нейната " мощ " бе по-скоро в антисъветския интелигенстски фетиш, в сравнение с в характерно църковно уважение. Именно изкуствоведите през ХХ в. изясняват на църквата какво богатство е пазила епохи наред под солидния обков и пластовете на по-късните записи. Именно те са я разкрили, разчистили, изложиха в музея и я дефинираха като шедьовър на международната живопис. Андрей Тарковски във финала на своя черно-бял филм " Андрей Рубльов " демонстрира в продължение на няколко минути цветната " Троица " като притча на една ярка и безконечна духовна действителност. И в този момент тази икона алегорично значи съветската просвета, която президентът принася в жертва на бога на войната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР