В общинското дружество Софийски имоти се работи напълно прозрачно. Поне

...
В общинското дружество Софийски имоти се работи напълно прозрачно. Поне
Коментари Харесай

Какво не може да знаете за "Софийски имоти"

В общинското сдружение " Софийски парцели " се работи изцяло транспарантно. Поне такова мнение изрича пред " Дневник " изпълнителният шеф на " Софийски парцели " Анастас Тодоров. Според него подозренията за злоупотреби в общинското сдружение са се " насложили с времето и доста мъчно ще се отмият ". Същевременно последният настоящ лист с парцелите на сдружението е отпреди 14 години, описите с наематели не са обществени, цените им са загадка, а оценките им се вършат от лица с контракти към Столичната община.Самите контракти също не са обществени.

Имотите

Не може да се каже наизуст с колкото тъкмо парцели разполага " Софийски парцели ", споделя Анастас Тодоров. Вместо това той препрати към листата на парцелите в устава на общинското сдружение, където " са разказани доста тъкмо по местонахождение, стойност и брой ". Според този лист сдружението е притежател на 531 парцела - жилища, имоти, офиси, гаражи. Той обаче е от 2003 година От тогава сдружението е продало някаква част от собствеността си, а през 2014 година в него са вкарани 26 парцела от цяла България. Неактуалността на този единствен обществен лист прави невъзможна инспекцията на активността на " Софийски парцели " за последните 14 години.

Пазарните оценки на парцелите, които варират от 4 лв. до 4 милиона лв. също не са настоящи. Самият правилник обаче е обновен от Столичния общински съвет през 2016 година, само че единствено с цел да се продължат мандатите на двама от шефовете - Полина Витанова и Димитър Бориславов.

Актуална информация липсва на уеб страницата на сдружението, както и на уеб страниците на Столичната община и Столичния общински съвет. В постройката на " Софийски парцели " на улица " Генерал Гурко " 12 се обитава и друго сдружение, благосъстоятелност на Столичната община - " Лабело ". То няма действителна благосъстоятелност, с изключение на трето сдружение - " Заводпроект ", което пък също разполага с парцели, които продава и отдава чартърен. Списък на тази благосъстоятелност обаче няма на никое място. Преди месец общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева (и двамата от ДСБ) желаеха лист с точни адреси на парцелите на " Заводпроект ", наемателите и цените им. Получиха единствено 28 точки, в който се упоменават площта на парцелите и улиците, на които се намират - без съответните номера.

Наемателите

По думите на Анастас Тодоров " Софийски парцели " разполага със лист на наемателите си, само че няма закон, който да слага условия той да бъде обществен. Според него фактът, че " Софийски парцели " " оперира " с персонални данни, не значи, че би трябвало да се влиза в несъгласие със законът, който се грижи за опазването им - Закона за персоналните данни.

Понякога единствено име и фамилия са задоволителни. Преди месец журналистически следствия потвърдиха, че българският претендент за еврокомисар Мария Габриел е била наемател на общински апартамент, благосъстоятелност на " Заводпроект ". През 2014 година Габриел споделя пред журналиста Калин Първанов, че е употребила парцела, с цел да си " стокира част от нещата " от 2010 до 2013 година Според всекидневен лист, с който " Бивол " разполага, наемател на " Заводпроект " е бил и Калин Диков, брат на някогашния основен проектант на София Петър Диков.

" Софийски парцели " и дъщерните сдружения

Дъщерните сдружения на " Софийски парцели " - " Лабело " и " Заводпроект " от 2009 година са имали едни и същи шефове. По думите на Анастас Тодоров сдружението набира чиновници посредством уебсайт за разгласи за работа. " Не признавам такива, ти си ми другар, ти не си ми другар ", споделя той.

Тодор е назначил и сегашния шеф на " Заводпроект " – Асен Дерменджиев през 2015 година Дерменджиев е някогашен чиновник на Държавната организация " Автомобилна администрация ". През 2011 година е взел изпит за началник на дирекция " Международни транспорти, се вижда от уеб страницата на организацията. В същата актуалният шеф на " Софийски парцели " Анастас Тодоров е бил зам.-директор.

Според Анастас Тодоров " Софийски парцели " управлява дъщерните си сдружения толкоз, колкото му разрешава Търговският закон – регулярни мониторинги. Според него изводът от тях е, че " Заводпроект " се ръководи добре. Тези инспекции обаче също не са налични.

Финансовите резултати на трите сдружения попадат в годишните финансови доклади на " Софийски парцели ", които се преглеждат от Столичният общински съвет, като съгласно Тодоров " информация е изцяло налична ". Нито един от докладите на сдружението, които общинският съвет е дал своя вот от 2003 до 2016 година не са качени на уеб страницата на Столичната община. Финансовите доклади на " Софийски парцели " са налични в Търговски указател, само че последният е от 2015 година, качен през юли 2016 година Според него през 2015 година сдружението е било с 886 хиляди лв. на облага, при доходи от 4.9 млн. лв..


© Цветелина Белутова, Капитал

постройката на ул. " Генерал Гурко " 12

Последният финансов доклад на " Заводпроект " е от 2014 година, като е качен в Агенцията по вписванията през май 2015 година Този на " Лабело " също е от този момент, като в него се споделя, че през годината " сдружението не е генерирало никакви доходи ". За същият интервал " Заводпроект " има осъществени съвсем 600 хиляди лева, а облагата, след приспадането на разноските, е 187 хиляди лв..

Прозрачната процедура

Според Изпълнителният шеф на " Софийски парцели " афишира жилищата и офисите, които ще отдаде чартърен на своя уебсайт, в два национални ежедневника и уебсайт за парцели. Ако пък дават чартърен някой от гаражите " наши чиновници отиват и разлепят разгласи в регионите на тези гаражи ", споделя Тодоров, като разказва процедурата като " изцяло транспарантна ". По думите му 98% от собствеността на сдружението е отдадена чартърен.

Решенията за отдаване чартърен се взимат от Съвета на шефовете, като срокът е 3 години. В случай че времето за отдаване ще е по-дълго, от сдружението желаят позволение от Столичният общински съвет.

Преди да бъде разгласен за отдаване чартърен, за всеки парцели се изготвя " настояща пазарна оценка съгласно региона, в който се намира ", споделя Тодоров. Тези оценки се вършат от оценители, които са сключили рамков контракт със Столичната община. Този лист е обществен и може да се види на уеб страницата на община. В него се показват 70 имена на сдружения и еднолични оценители. Посочени са периодите на договорите, техния номер, само че самите документи, в които би трябвало да написа изискванията - сумата, която общината заплаща и за каква активност, не могат да бъдат открити.

Цената, за която е бил предан чартърен всеки парцел в предходните години, също не може да бъде открита. " Не е редно някой да знае какъв брой е бил наема на съответен парцел до момента, тъй като ще му даде неправилна изходна позиция ", изяснява финансовият шеф на сдружението.

Изпълнителният шеф на сдружението споделя с " чиста съвест ", че нито един от жилищата и офисите, благосъстоятелност на " Софийски парцели " не е обзаведен. " Наемателят го взима на латекс и в положението оставено от предходния наемател. Няма съоръжение, даже кухненско. На голи стени са. " споделя Тодоров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР