В община Смядово се отопляват само на твърдо гориво. От

...
В община Смядово се отопляват само на твърдо гориво. От
Коментари Харесай

Как в Смядово намалиха над два пъти количествата твърдо говиво за отопление

В община Смядово се отопляват единствено на твърдо гориво. От нормалните 5-6 кубика въглища, нужни за един апартамент в блок, които отиват за една зима, сега количествата за гориво за отопление са спаднали на 1-2 куб на домакинство. Има и семейства от високите етажи, които през цялата година въобще не са палили печка от няколко години.

Това е и прегледен образец, който ни дава кметът Иванка Петрова за резултата от осъществения проект за енергийна успеваемост в общината, поради който Смядово печели преди година първа премия в категорията " енергийна успеваемост на дребна община " в състезанието " Екообщина " на Френското посолство в България.

Смядово е една доста дребна община - от 7 хиляди души, само че и " интензивно работеща община " както я дефинира кметът. Местната власт употребява всяка опция, фонд и план, за който може да се кандидаства. Бюджетът им е доста стеснен и това, което реализират не става единствено със лични средства. " Когато кандидаствахме за състезанието " Екообщина " в бранш " енергийна успеваемост " се оказа, че сме изпълнили много неща единствено за 6-7 години дейна работа, доста публични здания сме санирали, " изяснява кметът.

В момента половината от всички блоковете в Смядово са санирани, в тях живеят 25% от популацията. " Ние бяхме една от първите общини, която подава своите документи за Националната стратегия за саниране, " споделя Петрова за интензивностите на общината.

90% от всички публични здания са санирани. Обновени са учебното заведение, читалището, общината. Така икономисват огромен обществен запас. Намалили са на половина използваното гориво в общината да вземем за пример. Започнали са към този момент да обновяват и публичните здания в близките села в общината. Имат дълготрайна стратегия за енергийна успеваемост и се включват непрекъснато във всички вероятни планове, по които може да се кандидатства.

Това води до много сериозен пестелив запас, който от локалната администрация пренасочват за асфалтиране на улиците, които не са ремонтирани от 30 години. Приблизително 50-60 хил.лв. икономисва общината на година. Това е обвързвано с гориво за отопление - от нафта минават на пелети. Получават и дървен чипс от изхвърляните от жителите клони, с който ще отопляват читалището.

Имат към този момент концепция да употребяват и пасивна постройка, за нея следва да разгласят социална поръчка тази година. Става дума за дневен център за хора с психологични проблеми.

 Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България, поздравява Иванка Петрова, кмет на Смядово
Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България, поздравява Иванка Петрова, кмет на Смядово

Обмислят да закупят и първия електрически автомобил, който ще им служи за товарна почистваща машина. Предстои им да сменят уличното осветяване с LED осветяване за 200-300 хиляди Лв.

За да убеди популацията да се включи в програмата за саниране, кметът участва персонално на всяка една от срещите на сдруженията с жителите на общината. " Задължително беше моето наличие, аз подсигурявах персонално, че програмата ще се случи. Убеждавах ги, че енергийната стратегия би трябвало и ще стане. " Тези срещи се организират година преди локалните избори и кметът си дава действителна сметка какво дава обещание. " Имаше хора с повече финансови средства, които си бяха създали лично саниране. Някои от тях отказваха да се включат в общото възобновяване на постройките, само че аз им обясних, че ще изисквам документи по какъв начин е осъществено лично саниране и в случай че не я дават, ще ги глобя. Така всички се съгласиха, " споделя тя.

По думите на кмета, смяната е забележима: градът става едно прелестно място за живеене. С това си изяснява кметът и заселването в Смядово на 35 съветски фамилии, които не престават да купуват къщи и да се заселват, най-вече пенсионери от северната част на Русия, които се занимават с развъждане на зеленчуци и плодове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР