В обществото се наблюдават негативни нагласи срещу ваксинирането. Едва 26%

...
В обществото се наблюдават негативни нагласи срещу ваксинирането. Едва 26%
Коментари Харесай

Експерт: Българинът е притеснен от скоростта, с която се разработи ваксината

В обществото се следят отрицателни настройки против имунизирането. Едва 26% от българите са подготвени да се ваксинират против ковид, сочат социологически изследвания. 45% от хората декларират, че няма да го създадат. Доведе ли хаосът в здравната система до съмнение във имунизацията?

"Представителите на Щаба досега представяха информацията чисто статистически. Когато става дума за имунизацията, би трябвало да се оформи доста по-сериозна акция по отношение на самите жители. Да бъдат въвлечени представители на Щаба, на европейските институции, на компанията производител, с цел да се сътвори регулаторна и аргументативна част на самата акция ", разяснява здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че няма действителна разяснителна акция и затова се популяризира всякаква информация в обществените мрежи. Губи се всевъзможен смисъл да бъде говорено за имунизацията като за нещо хубаво или неприятно, означи Шарков. Правим поръчката и ще ви имунизираме. Но това не е продажба на самун ", акцентира той в студиото на "България заран ".

"Нека не забравяме, че преди два месеца противогрипните ваксини свършиха в аптеките, преди да е почнала продажбата. Имаше нараснало търсене. Българинът не е скептично надъхан. Тук популацията е обезпокоеното от скоростта, с която бе създадена тази ваксина. Започват да се появяват спекули, че това не е задоволително дълъг интервал ", изясни здравният икономист.

България ще бъде разграничена на 6 региона във връзка с имунизирането, а имунизационният развой ще протече в 5 етапи. Според Аркади Шарков етапите са написани неразбираемо и не се знае кой тъкмо ще бъде имунизиран след първата фаза.

"Правилна е стъпката, че имунизацията ще бъде доброволна. В нашата страна на премиера и неговите сътрудници от Министерския съвет пред камера би трябвало да им бъде сложена имунизацията. Ще успокоят самото население ", сподели още Шарков.

Той напомни, че през лятото имаше по-ниска заболеваемост, само че акцентира, че тогава бяха изследвани по-малко хора. В момента се изследват повече, повишава се и броят на инфектираните. Гостът е на мнение, че цялата информация едвам в този момент е почнала да се предава по верен метод.

Според Шарков антигенните проби са навлезли постепенно у нас и би трябвало да бъде интензивен процесът. Самият той е имал отрицателен антигенен и положителен PCR тест, като на база на PCR-а е излязло решението на РЗИ. Случва се закъснение, което вреди на жителите, счита здравният икономист. По думите му здравната ни система е в 90-те години.

"Нужно е епидемията да ни тласне в посока на това да си подобрим системата. Координационният център скапе координацията и се наложи да го закрият. Ако желаеме да няма безпорядък за имунизациите, би следвало да се стартира осведомителна акция ", настоя Аркади Шарков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР