В няколко поредни публикации За истината разследва даренията на депутата

...
В няколко поредни публикации За истината разследва даренията на депутата
Коментари Харесай

ВМА скри документите за даренията на Делян Пеевски, ако изобщо ги има

В няколко следващи изявления " За истината " проверява даренията на депутата Делян Пеевски, направени от името на неговото сдружение " Интръст " ЕАД към голям брой лечебни заведения в страната от началото на епидемията от Ковид-19. Повод по тази причина беше шумната медийна акция, в която тези дарения бяха обществено представяни като персонални жестове на олигарха от Движение за права и свободи.

Но макар множеството съмнения и въпроси към даренията, прокуратурата не откри съображение да проверява законността на тези дарения и произхода на парите за тях.

Това беше наложително минимум, тъй като във връзка с донори и действителни притежатели на донори – юридически лица, които са известни политически персони, в това число и депутати, се ползват дейности за определяне произхода на средствата им, източника на имущественото им положение. Прилагат се и ограничения за сложна инспекция.

" За истината " изпрати заявки по Закона за достъп до социална информация до шест лечебни заведения в страната. С тях поискахме да ни бъдат предоставени договорите за дарения, направени от „ Инстръст “ ЕАД, както и съпровождащата ги документи.

В рамките на открития от закона 14 дневен период беше получен отвод от две столични лечебни заведения – " Пирогов " и Александровска, както и от Университетската в Стара Загора. Останалите три – Военно-медицинска академия, регионалната болничното заведение в Пазарджик и общинската в Казанлък – просто не дадоха отговор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР