В новото Народното събрание има 4 политически формации, които подкрепиха

...
В новото Народното събрание има 4 политически формации, които подкрепиха
Коментари Харесай

Вигенин: БСП ще подкрепи кабинет на „протестните партии”, но няма да участва в правителство


В новото Народното събрание има 4 политически обединения, които поддържаха митингите. Ние няма да се молим за сформиране на държавно управление или да сме част от някаква управническа настройка. Ние декларирахме, че сме подготвени да беседваме за такава поддръжка, която политически виждаме като допустима от позиция на тези сходства – за това, че всяка една от тях се разгласи и за разграждане на модела, основан от ГЕРБ. Това изясни в ефира на БНР зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин.

Той е уверен, че могат да се намерят общите неща в стратегиите и желанията на тези три партии. Ако бъде поискана поддръжка от нас, ще я дадем за съответни политики, само че отчитаме и обстоятелството, че имаме значително и политически разлики с най-малко част от тези обединения, тъй че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да взе участие политически в коалиция в подобен кабинет, а и никой не е изискал това от нас, обясни Вигенин.

Социалистът акцентира, че ключът дали ще има избори или ще има кабинет е в ръцете на „ ИТН “. Може би е поради изненадата, че са втора политическа мощ, или че водачът им сега е със заболяване, само че мълчанието на партията на Слави Трифонов по основни тематики стартира да става леко притеснително. Макар и да има безмълвие от тяхна страна, се надявам да има екип, който работи по политиките, посочи Вигенин.

Не би трябвало да се подценява машината, която построи ГЕРБ и големите запаси, с които разполага. Възможно е в идващия парламент някои от евентуалните сътрудници на ГЕРБ да влязат. Българска социалистическа партия няма да е партията, която ще стане повода за нови избори бързо и незабавно, макар че съгласно нас ще имаме малко по-висок резултат. Готови сме да създадем нужното – да подкрепим кабинет на така наречен „ протестни партии”, като подкрепатаняма да е на безпринципна основа, предизвести още зам.-председателят на левицат.

Вигенин разяснява и резултатите от изборите съответно на Българска социалистическа партия. Този резултат, акцентира той, е тежка загуба. Българска социалистическа партия постоянно се бори за успеха и нормално, когато не успее, е втора политическа мощ. В сходна обстановка през 2001 година след 4 години тежка борба със Съюз на демократичните сили, когато се очакваше, че алтернативата ще бъде подкрепена, пристигна Симеон Сакскобурготски и разбърка цялото политическо пространство и Българска социалистическа партия тогава беше трета. Не сме правили драми тогава, есента спечелихме президентските избори. Няма да вършим драми и в този момент, безапелационен бе социалистът.

Не омаловажаваме тази загуба, само че от срещите, които имаме с общинските управления през вчерашния ден и през днешния ден, нямаме чувството, че партията се усеща смазана. Напротив, хората имат доста здравомислещ разбор на това, което се случи и с този умен метод в тази комплицирана обстановка мисля, че ще има едно събиране на партията и надалеч по-добри резултати на изборите, които ни предстоят – дали предварителни парламентарни или президентските наесен, акцентира Вигенин.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия разказа като огромна отговорността да бъде депутат в този парламент, който се обрисува. Той уточни, че на всички народни представители ще им би трябвало доста разсъдък и мъдрост, с цел да се излезе по най-хубавия метод от по този начин създалата се обстановка и да изпълнят упованията на хората доколкото е допустимо: „ Така ни подредиха и наша отговорност е да създадем вероятното това нареждане на политическите сили да докара до дейности, които да са потребни за страната”, разяснява Вигенин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР