В Йемен се води една от най-важните битки в района

...
В Йемен се води една от най-важните битки в района
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха битката за „йеменския Мосул“

В Йемен се води една от най-важните борби в региона на Червено море – тази за пристанищния град Ходейда.

Макар Йемен да не влиза толкоз постоянно в новинарския поток, както Сирия или Северна Корея, военните конфликти там имат отражение в един от най-важните региони в света. Около Аденския залив и на Арабския полуостров е концентрирано огромно количество от международния рандеман на нефт и морска търговия.

През последните пет години Йемен, около чиито крайбрежия минават значими търговски пътища, се намира в революция, а след 2014 година е поделен сред бунтовническите елементи на хутите, подкрепени от Иран, и държавните сили, подкрепени от Емирствата и Саудитска Арабия. Хутите управляват огромни региони от страната, в това число столицата Сана и пристанището Ходейда, което е стратегически значимо за цялата страна.

Саудитската обсада в Йемен може да докара до "най-големият апетит ", който света е виждал скоро

Днес войната доближава сериозна точка . В края на май разнородни локални сили, подкрепени от Емирствата, направиха сполучлива атака по брега на Червено море, достигайки на 10 км от Ходейда. До средата на юни стана ясно, че ОАЕ ще извършат офанзива върху града, макар интернационалния напън, в това число от Съединени американски щати да се търси не военно, а политически решение с посредничеството на Организация на обединените нации.

През годините всички участващи страни в спора посочваха отвращение за търсене на спокойно решение на войната, която към този момент аргументи гибелта на хиляди цивилни. Тази наклонност продължава и в тази ситуация с Ходайда и това, съгласно анализите, ще аргументи още по-дълбока рецесия в Йемен.

Скоро откакто хутите превзеха Сана през 2014 година благодарение на сваления в Арабската пролет президент Али Абдула Салех, техните сили пробваха да завземат цялостен Йемен. През октомври 2014, алиансът сред Салех и хутите подсигури контрола над Ходайда. Градът е най-голямото пристанище в страната сега.

Исторически, Йемен вкарва 80%-90% от нужните му ресурси от храна, нефт и медицински артикули през Ходейда .

По данни на Организация на обединените нации, филантропичната рецесия в Йемен се трансформира в най-тежката в света. За разлика от Сирия, където обстановката също е тежка, Йемен е по-слабо развита страна, със слаба инфраструктура и дефицит на питейна вода. Около 23 милиона йеменци се нуждаят от филантропична помощ. Когато водената от Саудитска Арабия коалиция против хутите затвори пристанището през ноември 2017, филантропичните организации оповестиха, че цените на храната и най-важните артикули, са скочили със 100%.

Ходейда е значим регион и за локалната търговия, която беше мощно наранена през последните десетилетия поради непрестанните спорове. В региона има рандеман на памук и фабрики за произвеждане на питиета. Местното летище прави полети до столицата и другите огромни градове – Таиз и Аден – като по този метод служи за свързващо звено сред северните и южни територии на страната, разграничени географски от планински масиви.

За Саудитска Арабия и Емирствата, хутите са йеменския вид на Хизбулла и за тях е немислимо те да управляват сходен значим град, който може да заплаши търговията и стопанската система в саудитските гранични региони. През 2016 година, да вземем за пример, силите на Салех и хутите, нападнаха постоянно морски съдове на Саудитска Арабия и Емирствата около брега на Червено море.

Според данни на саудитската войска и Съединени американски щати, хутите получават доставки от Иран през Ходейда, в това число на ракети и оръжия. През 2015 година, когато Саудитска Арабия започва обединението против хутите, първите дейности бяха ориентирани към спиране на активността на пристанището и блокирането на достъпа до него.

Тези дейности доведоха до филантропична рецесия навътре в Йемен. Под натиска на правозащитни групи и интернационалната общественост, беше реализирано съглашение за потребление на пристанището при непоколебим режим на достъп, като преимущество имат доставките на помощи.

Заради заплахата за морската търговия и сигурността, през 2016 година Емирствата предоставиха проект за завладяване на Ходейда по боен път. Критична точка бяха събитията от декември 2017, когато се разпадна съюзът сред хутите и Салех, който след това беше погубен от някогашните си съдружници дружно с членове на партията му. Това подейства като „ зелена светлина “ за ОАЕ и Саудитска Арабия да задействат офанзивата си към пристанищния град.

Убиха някогашния президент на Йемен Али Салех

От началото на тази година, военните дейности вървят добре за арабската коалиция и йеменските държавни сили. Те изтласкаха хутите от редица региони към крайбрежието. Рано сутринта на 13 юни стартира и самата интервенция за завладяване на Ходейда. Хутите прибраха силите си в града, отстъпвайки от близките селища и залагайки мини, с цел да забавят напредването. Малко по-късно, съдружните сили нападнаха в посока автомагистралата Сана-Ходейда и летището на града.

От своя страна, хутите имат мощни укрепления в Ходайда. Те виждат сраженията като опция да ударят саудитската коалиция и Съединени американски щати, които дадоха единодушието си за провеждането на интервенцията. Непосредствено преди офанзивата, хутите започнаха да събират подкрепления и блокираха пътя за бягство на локалните поданици.

Преди стартирането на интервенцията, ОАЕ желаеха от Съединени американски щати поддръжка, с цел да може градът да падне по-бързо. Но съгласно правозащитни организации, завладяването на Ходейда ще коства хиляди човешки животи без значение какъв проект бъде направен. Значимостта на борбата е толкоз огромна, че анализатори я нарекоха „ Битката за йеменския Мосул “. (Мосул - стратегически град в Северен Ирак, с преобладаващо кюрдско население, обект на сражения по време на разнообразни войни, държан повече от 3 години от "Ислямска страна " - юни 2014 - юли 2017 г.)

За момента, саудитската коалиция има желанието да докара войната до по-скорошен край, като придобиването на надзор над Ходейда е основен миг от тази тактика. Но борбата може да продължи дълго, поради обстановката на терен, което ще значи, че милиони йеменци ще останат без достъп до гориво, храна и други жизненоважни артикули.

Какво е нужно да се направи? Според анализатори, Съединени американски щати не би трябвало да вземат участие в сраженията и даже би трябвало да притиснат ОАЕ и Саудитска Арабия да прекратят офанзивата, защото това с изключение на до филантропична рецесия, ще докара и до дипломатическа рецесия и липса на политическо решение за войната.

Въпреки че Йемен не е по този начин забавен за интернационалните наблюдаващи сега, както Северна Корея, страната има изключително значимо разположение за интернационалната търговия и производството на нефт. Също по този начин, филантропичната рецесия в Йемен визира и Източна Африка, предизвиквайки талази от бежанци към вътрешността на континента и Европа. Всяка военна интервенция би трябвало да удостовери уговорката към даване на достъп до съществени артикули.

Превземането на Ходейда може да бъде опция за прекъсване на войната в Йемен, само че в случай че саудитската коалиция не успее, светът ще се изправи пред още по-задълбочен боен спор в една от най-тревожните елементи на света.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР