В най-тежко засегнатите от инфлацията страни поскъпването се усеща по-силно

...
В най-тежко засегнатите от инфлацията страни поскъпването се усеща по-силно
Коментари Харесай

Поскъпване: България е сред най-засегнатите, Турция е рекордьор


В най-тежко засегнатите от инфлацията страни повишаването се усеща по-силно поради това, че огромна част от приходите на семействата отиват за храна. Как наподобява България в относителен проект?

Страните от Източна Европа са най-тежко наранени от повишаването

Почти в целия свят. Глобалната инфлация през тази година ще доближи 7,7%, демонстрира изследването Economic Experts Survey (EES) на немския институт Ифо и на швейцарския Институт за икономическа политика, извършено в над 100 страни. Как наподобява инфлацията по света? Къде повишаването е най-осезаемо и какви са аргументите?

България е измежду най-засегнатите, в Германия повишаването е търпимо

Картата на европейската инфлация, направена от Евростат, демонстрира, че е измежду шестте европейски страни, където през август повишаването по отношение на август 2021 е било най-високо – над 15%. В тази група, състояща се все от някогашни соцстрани, влизат още Чехия, Унгария, Естония, Литва и Латвия. Според Националния статистически институт, за интервала сред август 2021 и август 2022 в България цените са се вдигнали със 17,7 на 100.
Редакцията предлага
В за същия интервал цените са нарастнали със 7,9 на 100. Най-много са поскъпнали енергоносителите, само че германците са принудени да заплащат и за храна над 16 % повече, в сравнение с преди година. Все отново в рамките на еврозоната Германия остава измежду страните с най-ниско повишаване. От въвеждането на еврото през 1999 година насам обаче се оказва най-високата.

Двуцифрена инфлация и в балтийските страни 

Заради войната в Украйна и цените на енергоносителите в еврозоната са се качили с цели 38,6%. По-нататък повишаването е засегнало храните, алкохола и тютюневите произведения. Според Евростат най-ниска инфлация се следи във Франция, Малта и Финландия, а най-висока - в балтийските страни, които доста зависят от вноса на торове от Русия, Украйна и Беларус. Сега този импорт е усложнен и те би трябвало да купуват по-скъпи торове от Швеция или Финландия.

Специалистите считат, че в страните, ударени най-сериозно от инфлацията през днешния ден, цените на силата и на храните засягат семействата по-тежко, в сравнение с другаде. Защото за храна там се харчи към една пета от месечния приход, до момента в който германците заплащат за храна единствено 15% от приходите си. Обяснението се крие в структурата на потребителската кошница в страни с висока инфлация като Чехия, Полша и България. Докато, в страните с висока инфлация сега в кошницата съществено място заемат енергоносителите, храните и превозът – а таман те нарастват най-сериозно през днешния ден. Във Англия инфлацията надвиши 10%, като и там отговорни са най-много високите цени на силата и храните.

Европейски. Там цените на потребителските артикули през август бяха с 80% по-високи, в сравнение с година по-рано. Храните и безалкохолните питиета нарастнаха с цели 90%, а превозът – със 117%. Една група самостоятелни специалисти твърди даже, че общото повишаване в Турция възлиза на 170%.

В Турция инфлацията е най-висока в цяла Европа

В дъното на всичко е фактът, че Турция внася доста първични материали, които купува на интернационалните пазари за долари, а девалвацията на турската лира съществено оскъпява този импорт. Да не приказваме, че нападението на Русия против Украйна подвигна цените на суровините по целия свят.

Хиперинфлация тук-там в Африка и Южна Америка

В интернационален мащаб измежду най-засегнатите от инфлацията страни попада Судан, където цените са нарастнали с 200%. Заради тежката суша там храните съществено нарастнаха, а ситуацията в допълнение се утежни заради от Русия. В Латинска Америка рекордьор по инфлация е Венецуела, където всичко е поскъпнало повече от два пъти. И това даже звучи като добра вест за тази страна, която се трансформира в синоним на безкрайни рецесии, корупция и хиперинфлация, тъй като през 2020 година там беше записана чудовищна инфлация от 2959 %.

Много високо повишаване беше записано и в. 80% от ливанците живеят в беднотия, храните нарастнаха пет пъти. На злополучното първо място по инфлация в света се изкачи друга африканска страна. В Зимбабве повишаването възлиза на 285%. Според наблюдаващите основна причина са валутните разтърсвания в страната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР